Nyt udviklingsforum for Aarhus-fodbolden

Det nyoprettede ’Fodboldens Udviklingsnetværk – Aarhus’ skal give plads til nye ideer og hjælpe fodbolden med at spille en større rolle for borgere i alle aldersgrupper i fremtidens Aarhus. Tidligere IDAN-direktør, Henrik H. Brandt, skal stå i spidsen for initiativet.

Nyt udviklingsforum for Aarhus-fodbolden
Formand for Fodboldens Udviklingsnetværk - Aarhus bliver journalist og konsulent i idræts- og fritidssektoren, Henrik H. Brandt, der indtil for nylig var direktør for Idrættens Analyseinstitut. I sin fritid er han engageret i ungdomsarbejdet i IF Lyseng. Foto: Lars Krabbe

Fodbolden i Aarhus skal bidrage endnu mere til at gøre Aarhus til et sundt, sjovt og engagerende sted at leve eller bosætte sig i fremtiden. Det er baggrunden for oprettelsen af ’Fodboldens Udviklingsnetværk – Aarhus’, som skal være en generator for nye ideer og hjælpe fodboldens ildsjæle og idémagere med at føre nye tiltag ud i livet.

Aarhus får som den første kommune i landet et Fodboldens Udviklingsnetværk, der både skal inspirere de eksisterende fodboldmiljøer og bidrage til at skabe nye tiltag og samarbejder for forskellige målgrupper gennem fodbolden. 

Udviklingsnetværkets officielle formål bliver at skabe større forståelse for og bevidsthed om fodboldens mange potentialer for at bidrage til udviklingen af Aarhus samt at styrke den gensidige dialog mellem fodboldens mange interessenter, Aarhus Kommune og mange andre relevante samarbejdspartnere. 

Fodboldens potentiale

- Fodbolden har allerede i dag en vigtig position som den største foreningsidræt i Aarhus, og der er mange fantastiske fodboldklubber i kommunen, men vi vil gerne udfolde fodboldens potentialer endnu mere i forhold til eksempelvis sundhed, lokaludvikling og nye fællesskaber. Vi vil afprøve nye initiativer uden at nedprioritere de tiltag, der allerede fungerer. Derfor har vi spurgt en række utraditionelle profiler, om de vil være med i styregruppen for ’Fodboldens Udviklingsnetværk – Aarhus’, og til vores store glæde har de alle sagt ja uden den mindste betænkningstid. Det viser lidt om fodboldens potentiale for at spille en spændende rolle på områder, hvor man måske ikke helt forventer det i dag, siger DBU Jyllands formand Bent Clausen.

Fodboldens Udviklingsnetværk – Aarhus bliver bemandet af en styregruppe, der skal udvikle og vende nye ideer og være med til at udvikle projekter sammen med lokale ildsjæle. Styregruppen på syv personer vil i løbet af året blive suppleret med et bredere netværk af idérige aarhusianere fra både fodboldmiljøer og andre dele af det aarhusianske samfundsliv.

Formand fra Lyseng

Styregruppen for Fodboldens Udviklingsnetværk – Aarhus repræsenterer vidt forskellige profiler. Formand bliver journalist og konsulent i idræts- og fritidssektoren Henrik H. Brandt, der indtil for nylig var direktør for Idrættens Analyseinstitut. I sin fritid er han engageret i ungdomsarbejdet i kommunens største fodboldklub, IF Lyseng. 

Styregruppen er udpeget for to år og kommer til at bestå af:

• Anne Thorø Nielsen, direktør Studenterhus AARHUS
• Jens Løkke Møller, afdelingschef BL – Danmarks Almene Boliger
• Eva Tersbøl, proces og change management specialist, Vestas
• Torben Dreier, skoleleder, FO-Aarhus
• Andreas Rasch-Christensen, forskningschef, VIA University College
• Rasmus Johansen, DBU Jylland samfundsudvalg og DBU Jyllands facilitetsgruppe
• Henrik H. Brandt, selvstændig konsulent i idræts- og fritidssektoren (Idkon.dk)

Styregruppen kommer til at fungere som et selvstændigt udvalg, men får sekretariatsbetjening af DBU Jyllands administration.

Åben for input og ideer

- Jeg elsker børne- og ungdomsfodbolden med faste træninger, kampe og turneringer og er dybt engageret i den i min fritid, men jeg kan også gennem mange års faglig erfaring og viden om trends og tendenser i idrætten se en masse blinde vinkler og nye muligheder for at gøre fodbold attraktiv for nye aldersgrupper og målgrupper, siger Henrik H. Brandt.

Styregruppen for Fodboldens Udviklingsnetværk – Aarhus træder sammen første gang den 15. marts. Hvis man har gode ideer eller interesse i at bidrage til netværket i de kommende år, er man meget velkommen til at kontakte styregruppen.

Skotsk inspiration

- I sidste uge besøgte jeg den skotske ligaklub Hearts og så, hvordan klubben lavede gadefodbold for de unge eller programmer for særlige målgrupper som overvægtige fans, walking football for pensionister, arrangementer for demensramte borgere i klubbens museum og selvhjælpsgrupper på stadion for yngre mænd med depressionslidelser. For nylig var jeg også ude at spille fodbold med bedstemødrene fra Frederikssund IK’s fodboldfitness-program. Den slags skal vi da have mere af. Vi skal åbne dørene til fodbolden for nye aktive og nye samarbejdspartnere, siger Henrik H. Brandt.

DBU Jylland indgår allerede i eksisterende initiativer i forhold til Aarhus-området. Bl.a. i en Velfærdsalliance med Aarhus Kommune, hvor formålet er at skabe udvikling via fodboldindsatser, herunder at medvirke til at løfte traditionelle kommunale opgaver i tæt samarbejde med de lokale fodboldklubber.

Log ind