Carlsberg, Cola og Cult: Ekspert bedømmer væske efter fodbold

Er det ok at drikke en øl efter træning? Og kan du stadig nyde en kold Faxe Kondi med god samvittighed? Vi har spurgt en af Danmarks førende eksperter på området bedømme forskellige typer af væskeindtag efter træning.

Carlsberg, Cola og Cult: Ekspert bedømmer væske efter fodbold
Hmm, øl. Er det nu også en god idé? Ja, det er det faktisk, siger ekspert. Foto: Søren Palmelund
Af: Martin Weibel, DBU Jylland Kommunikation

Pfffft. Blurp, blurp, blurp, blurp. Ahhhhh.

Sådan er lydkulissen typisk i et af de utallige jyske omklædningsrum efter en træning eller kamp. Her er det nemlig tit og ofte en kold dåseøl eller sodavand, som bliver knappet op, når de sveddryppende spillere skal have slukket tørsten.

For nogen er det dog i stedet en halv liter kakaomælk eller en energidrik, som er favoritten. Men er der overhovedet nogen grund til at drikke noget som helst andet end godt gammeldags vand?

Vi har spurgt Lars Nybo, som er professor på Institut for Integreret Fysiologi på København Universitet, og som til dagligt bl.a. forsker i sundhed og træning.

Få styr på størrelsen af dit væsketab

Helt overordnet mener Lars Nybo, at der er enorm stor forskel på, hvor meget den enkelte fodboldspiller sveder. Derfor kan det være en god ide at veje sig før og efter træning på en almindelige varm dag, for at finde ud af, hvor meget væske man taber, når man spiller fodbold.

- Og hvis man så tager og vejer sin drikkedunk før og efter træningen og tager den mængde med i regnestykket, så ved man nogenlunde, hvor stort væsketabet har været, og hvor meget man derfor skal drikke efterfølgende, lyder rådet fra professoren. Den mængde man når op på at have tabt, skal man lægge 50 procent oveni, fordi man så også får kompenseret for det, man taber efterfølgende, lyder det.

Lars Nybo understreger, at det ikke kun er vand man mister, når man træner. F.eks. indeholder sveden en del salt, ligesom man mangler både kulhydrat og protein efter en hård gang fodbold.

- Når man træner, så kan man f.eks. have mistet to liter væske. Man har den tommelfingerregel, at der er fire gram salt i hver liter sved. Dermed vil man typisk have mistet 10-12 gram salt efter et par timers fodbold. Den gennemsnitlige dansker får 12 gram salt om dagen, så derfor skal der lige lidt ekstra salt indenbords efterfølgende, lyder det fra eksperten. Han fortæller desuden, at en del af den salt – og kulhydrat og protein i øvrigt - i princippet godt kunne komme tilbage i kroppen gennem den væske man drikker efter sin træning.

Øl og sodavand kan bidrage til væskebalancen

Herunder kan du se Lars Nybos bedømmelse af, hvordan forskellige typer af væske klarer sig i forhold til at få kroppens væskebalance på ret køl efter træning. Og i forhold til at restituere i det hele taget.

Vand

Det her ville være mit choice number one. Jeg ville drikke den mængde, som, ovenstående udregning dikterer. Og herefter ville jeg spise en god gang kyllingegryde med pasta og lidt ekstra salt på, for at få fyldt depoterne op. Kulhydratet fra pastaen og saltet vil bidrage til at binde væsken i musklerne, så du holder lidt på vandet. Kyllingen vil bidrage med protein.

Øl

Det her er jo en ægte klassiker i omklædningsrummene, og det er faktisk slet ikke så skidt at drikke en øl efter træning, som nogen nok vil tro. Det gode ved øl kontra vand er, at det indeholder lidt kulhydrat. Det er du i underskud af efter træning – og hvis du bare lader være at drikke for meget øl, så virker det heller ikke dehydrerende. Man skal forsøge at holde sig under en alkoholprocent på to. Så hvis man drikker en mængde vand svarende til den (pilsner)øl man drikker, så er man på den sikre side. I hvert fald i forhold til væskebalancen.

Sodavand

Her gælder lidt det samme som ved en øl. Det er isoleret set bedre end at drikke vand set ud fra et rehydreringsperspektiv. Hvis du altså ikke står over for at skulle spise et godt, nærende måltid.

Sodavand indeholder jo sukker, og sukker bidrag til at højne glykoseniveauet i musklerne, som er blevet mindre i løbet af den fysiske aktivitet. Når det sker, så binder væsken bedre i kroppen, og du får mere ud af den væske, som du drikker. Men igen gælder det, at indtaget ikke må overdrives. Og vand er stadig at foretrække, hvis det bliver kombineret med det rigtige måltid. Sodavand indeholder nemlig hverken salte eller protein, som du også har behov for.

Energidrik

Hvis vi tager udgangspunkt i de energidrikke, som man kan købe på dåse eller flaske, så er det ikke at anbefale at drikke efter idræt. Grunden er først og fremmest den koffein, som væsken indeholder. Den er nemlig vanddrivende og dermed det stik modsatte af, hvad der er hensigtsmæssigt.

Så de her energidrikke vil jeg ikke anbefale.

Hvis vi derimod tager de sportsdrikke, som man selv kan blande med lidt salt og sukker, så er det en helt anden snak.

Mælk og kakaomælk

Mælk, og måske især kakaomælk, kan faktisk være ganske udmærket at supplere op med efter fodbold. Mælken indeholder protein, og det hungrer musklerne efter, efter en hård fysisk præstation. Proteinen bidrager nemlig til at genopbygge muskelfibrene, og de har, i ordet ufarlige forstand, lidt skade som følge af den fysiske udfoldelse.

Mælk og kakaomælk mangler dog salt, så du kan evt. supplere op med en skinkesandwich eller lignende.

Log ind