Piger skal oftere selv spørge: “Må jeg gå til fodbold?”
En undersøgelse blandt fodboldforældre viser, at selv i 2019 skal piger i højere grad selv skal tage initiativ for at begynde til fodbold.
“Far og mor, jeg vil gerne gå til fodbold.”
Sådan lyder det lidt oftere fra piger end drenge. Det viser en undersøgelse, DBU Jylland har lavet, hvor mere end 1000 har besvaret spørgsmål om at være fodboldforælder.
På spørgsmålet om hvorfor barnet startede til fodbold, svarer forældrene, at pigerne i 62,5 procent af tilfældene selv spurgte, mens 32,2 procent blev taget med af forældrene. Hos drengene spurgte 54,1 procent selv. 41,1 procent blev taget med.
Dermed skal pigerne altså i højere grad selv tage initiativ til at begynde på fodbold.
På rette vej
Tallene overrasker ikke Laila Ottesen, der er lektor på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Her er hun tilknyttet Center for Holdspil og Sundhed, og hun har i årevis beskæftiget sig med fodbold. Blandt andet har hun fulgt pige- og kvindefodbold siden slutningen af 1960’erne.
- Det går den rette vej og flere piger kommer til fodbold, og de begynder også tidligere. Der sker noget på området, men det går langsomt, siger hun.
Laila Ottesen uddyber, at fodbold i Danmark har været forstået og praktiseret som en sport for mænd. Billedet har rykket sig i takt med at kvinde- og pigefodbold er blevet prioriteret i højere grad og har haft succes, men det er en udvikling, der tager tid. Men man kan hjælpe det på vej.
Ressourcer og fokus
- Det handler meget om ressourcer og fokus på, at piger også sagtens kan spille fodbold. Man komme langt med en fokuseret indsats - også ude i klubberne, siger hun og fortæller, at nogle forældre måske også stadig tænker, at det er mest naturligt, at det er sønnen og ikke datteren, der begynder til fodbold.
- Det er klart, at forældre også er bærere af den her kultur. Heldigvis er der efterhånden mange mødre, der selv har spillet fodbold, og det har stor betydning. De kan have en anden tilgang end nogle, der måske synes at fodbold er for voldsomt og for drenget, siger Laila Ottesen.
Ud over at der bliver talt om fællesskabet og alle de gode kvaliteter, fodbold indebærer, kan pigefodbolden også stå endnu stærkere og få flere spillere, hvis der bliver brugt ressourcer på det i klubberne.
- Pigerne skal også have dygtige trænere, og ledere der fokuserer på dem. Der er masser af engagerede frivillige, og det har stor betydning at de kan udvikle sig på kurser og klædes på med værktøjer, der hjælper dem både pædagogisk og fodboldfagligt, siger Laila Ottesen, som har eksempler på, at fodbold stadig bliver opfattet som en drengesport nogle steder.
- Mit barnebarn, en pige, kom i børnehave med fodboldtøj på, og så sagde drengene ”hvorfor har du drengetøj på?” Men det mente hun jo ikke, hun havde, for hun gik til fodbold.