Min Mening: Fantastiske frivillige

Vi skal huske at hylde og anerkende frivilligheden, som er den allerstørste ressource i dansk fodbold, lyder budskabet og opfordringen fra DBU Jylland-lederne, Bent Clausen og Johnny Krogh Hansen, i denne kommentar.




MIN MENING:

Frivilligheden er den største ressource i dansk fodbold.

Fra kampfordeleren, kassereren, bestyrelsesmedlemmet, børnetræneren, holdlederen, dommeren, kridtmanden og materialemanden til kage-bageren, cafeteria-bestyreren, formanden og alle de andre.

Uden dem ville det ikke summe af fodbold hver dag i Jyllands hundredvis af fodboldklubber.

Der er altså mange gode grunde til at slå et slag for frivilligheden og rette en særlig tak til alle de mange mennesker, som holder fodbolden i gang.

Det gælder naturligvis først og fremmest i hverdagen, hvor et par anerkendende ord eller en oprigtig tak helt sikkert altid vil varme ethvert frivilligt hjerte.

Men i denne uge er der faktisk en ekstra god anledning til at hylde de frivillige.

For perioden fra den 23. til den 30. september er af det europæiske fodboldforbund, UEFA, specielt udråbt som hyldest-uge til græsrodsfodbolden og de mange, der yder en frivillig indsats i klubber og foreninger.

Samtidig står vi også på tærsklen til Frivillig Fredag, der i år falder fredag den 29. september, og som bl.a. har til formål at markere og anerkende frivilligheden og synliggøre det frivillige arbejde.

Vi har fra DBU Jyllands side valgt at bakke op om disse initiativer ved at kaste lys på nogle af de forskellige jyske frivillige, der gør en konkret forskel i dagligdagen. Historier som vi har fået via input fra brugerne af vores Facebook-side.

Det har resulteret i vores indledende historie i dag om Ellen Marie fra Vridsted IF. Hun har gennem 40 år vasket fodboldtøj for sin klub.

I de kommende dage følger vi op med flere portrætter af klub-frivillige. Vi har valgt nogle fantastiske ildsjæle ud, men vi ved også, at det kunne være mange andre, der blev fortalt om. For der er masser af fantastiske frivillige i de jyske fodboldklubber.

Vi skal som fodbold-organisationer og klubber være bevidste om, hvad der fastholder og tiltrækker frivillige.

Og her tænker vi f.eks. på fællesskab, netværk og anerkendelse. Faktisk er en fest, etableringen af et netværk eller et enkelt tak i ny og næ i mange tilfælde nok til at bevare engagementet og motivationen hos det team af frivillige, som man har fået samlet.

Og hvis man ønsker at gøre noget ekstra godt for sine frivillige, er det efter vores opfattelse en god idé at etablere en HR-afdeling i klubben. Eller en frivillig-ansvarlig, om man vil. I hvert fald er det vigtigt, at der i klubben er kræfter til at koordinere og fokusere på de frivilliges arbejdsopgaver og generelle vilkår. Det gør det ikke bare sjovere at være frivillig. Det gør det også langt lettere at rekruttere nye kræfter.

Og på tærsklen til et forestående kommunalvalg er det da også værd at være opmærksom på, hvem der rent faktisk gerne vil prioritere frivilligheden og foreningslivet i kommunalpolitisk regi.

Fra vores side skal der i hvert fald lyde en stor tak til hver enkelt frivillig i jysk fodbold. I er fantastiske og gør en kæmpe forskel. Tak for indsatsen og god græsrodsuge 2017.

Med venlig hilsen

Bent Clausen
Formand
DBU Jylland

og

Johnny Krogh Hansen
Formand
DBU Jyllands Visionsgruppe for frivillige




Log ind