Frivilliguge: Bang-klanen går forrest i Lemming IF

I Lemming IF er familien Bang umulig at komme uden om. Far er klub-ikon, mor passer på klubben og spillerne - og sønnen sidder for bordenden i bestyrelseslokalet.

Ægteparret Karen og Egon Bang, samt sønnen Jesper Bang har alle tre fremtrædende roller i Lemming IF. Foto: Bob Gisselmann.


På de små veje til Lemming IF kørte undertegnede en smule forkert. Ikke meget, men alligevel nok til at spørge en lokal mand på en plæneklipper om vej til klubhuset.

- I skal vel ikke spille kamp nu, spurgte han meget naturligt, da klokken var 13.00 på en fredag.

- Nej, svarede jeg og fortsatte:

- Jeg skal tale med Egon Bang og hans familie.

- Nå, Egon. Ja, men han er da sikkert nede i klubben, svarede den venlige mand og startede plæneklipperen op igen.

Den korte samtale understregede to ting for mig:

1) Bang-familien er som en selvfølgelighed en familie, man kender i lokalområdet.

2) Der er intet overraskende ved, at de er i klubhuset, selv om det ikke er almindelig fodboldtid.

Jeg vendte bilen og fandt frem til klubhuset, hvor de tre fremtrædende Lemming IF-folk ventede til en snak om deres rolle i både Lemming- og Bang-familien.

Egon Bang – klubikon

Egon Bang er en særdeles dedikeret holdleder for klubbens førstehold i Jyllandsserien.

- Jeg er altid den første, der kommer, og den sidste der går, lyder det bestemt fra Egon Bang.

- Og jeg har stadig lige så mange sommerfugle i maven op til kampene, som jeg altid har haft. Det er helt sikkert, siger han.

Fodbolden er og har altid været en drivkraft for ”Gamle”, som han bliver kaldt i klubben. Han har spillet fodbold hele livet og haft fornøjelsen af at spille sammen med sine to sønner for Lemming IF.

Egon Bang er en levende legende i klubben og spillede så sent som i foråret i en alder af 77 år samtlige 90 minutter for klubbens hold i Serie 5. Det falder egentlig i meget god tråd med, at han fortsat spillede Serie 2, da han var rundet de 50 år. Om de præstationer er hovedpersonen selv ganske beskeden.

- Jeg har altid været heldig med ikke at få skader, og så har jeg også altid spist fornuftigt. Og fået masser af motion, lyder det fra Egon ”Gamle” Bang.

Motion er der fortsat masser af for den pensionerede kommunale arbejdsmand. Han spiller oldboys om mandagen, er på banen som holdleder tirsdag og torsdag, og så spiller han jævnligt indendørs fodbold om fredagen.

Egon fungerer også som holdets doktor, især med speciale i at tape spillerne ind. Og så bryder sønnen Jesper ind med en anekdote fra en gang, da en af holdets spillere lå med smerter i storetåen, som var gået af led. Egon suste ned til spilleren og rettede tåen på plads, og så var han god igen.

- Man skal bare gøre det hurtigt, beretter Egon Bang.

På spørgsmålet om, hvornår Egon Bang senest ikke deltog i en kamp, er svaret for første gang tøvende:

- Det må du ikke spørge mig om, for det ved jeg ikke, siger Egon, der dog bliver afbrudt af sin kone, Karen, der har svaret klar.

- Det er fem år siden. Vi var nemlig på ferie i Spanien. Men ellers er du da med hver gang, siger hun, mens hun kigger på ægtemanden, der stiltiende nikker.

Og det leder os straks videre til næste medlem af Bang-klanen; Karen Bang.

Karen Bang – hønemor

Siden 1965 har Karen Bang været et fremtrædende og synligt medlem af Lemming IF, blandt andet via 25 år i klubbens bestyrelse frem til starten af 90’erne. Siden har Karens opgaver været langt mere håndgribelige; hun styrer kiosken samt de frivillige piger, som også står der, hun fejer i klubhuset, hun gør rent, hun vasker spilletøj for klubbens senior- og oldboyshold.

Men vigtigst af alt, så nurser hun om klubbens medlemmer.

- Hvis der fx er en spiller, der har glemt sit håndklæde, så kommer han eller hun hen og spørger mig, om jeg kan hjælpe. Og så låner de et håndklæde af mig. Vi finder som regel ud af det, siger Karen Bang.

Den tidligere skolelærer kommer i klubben de samme dage som Egon Bang. Hver tirsdag og torsdag passer hun klub og kiosk, mens manden hjælper med at holde styr på kegler og vandflasker. Karen nyder at komme i klubben og hjælper og snakker med alle dem, som kommer forbi den faste holdeplads i kiosken.

- De unge er så søde og rare og høflige. De gider godt snakke med mig, og er gode til at sige ”tak for i dag”, siger Karen Bang smilende.

Lemming IF er for mange folk i området et socialt samlingspunkt, hvor det forventes, at alle bidrager til fællesskabet. Også de spillere som kommer til for at spille med i Jyllandsserien.

Karen Bang oplever, at også de udefrakommende hurtigt falder til og bliver en del af klubbens kultur ved netop at tage del foreningens opgaver.

- Nogle har aldrig prøvet at hjælpe andre, for andres skyld. Det prøver de her, og det giver dem en god følelse indeni – man får meget ud af at se, at andre bliver glade for ens indsats, siger Karen Bang.

Jesper Bang – Kulturbærer

På den anden side af bordet sidder sønnen Jesper Bang, som ganske naturligt har fået det altruistiske gen ind med modermælken og på den baggrund ikke overraskende er formand i Lemming IF.

- Min mor og far er med til at skabe en ånd om, at vi hjælper hinanden. Og for vores familie er Lemming IF en del af vores liv. Vi ser hinanden herude og har et fællesskab sammen, siger den 44-årige salgskonsulent, der samtidig påpeger, at næste generation allerede er godt i gang i klubben, personificeret ved sønnen på ti, der spiller fodbold.

- Og han vil allerede gerne hjælpe, hvor han kan, siger Jesper Bang.

Jesper har da også altid dyrket idræt i Lemming IF, både fodbold, håndbold og badminton, indtil han som 20-årig var involveret i en trafikulykke, som gjorde ham lam fra brystet og ned. Ulykken har dog ikke bremset Jesper Bangs stærke frivillige gener. Snarere tværtimod.

Han har siden ulykken været formand i ti år i LAVIA Viborg, været formand i ti år for Dansk Håndcykelklub og nu altså indtil videre fem år som formand i Lemming IF.

- Lysten er der til at gøre noget for andre mennesker. Og så er jeg ret god til at følge op på tingene, siger Jesper Bang.

Han nægter dog, at han og familien skal tilskrives æren for, at Lemming IF er en velsmurt maskine. Han peger i stedet på de mange andre frivillige kræfter, samt den indgroede klubkultur, der kort og godt er nødvendig for en landsbyklub som Lemming IF.

- Det er altså ikke kun Bang-familien, der bidrager med et stort stykke frivilligt arbejde her i Lemming IF. Det er også Rasmussen-familien og Schultz-familien og Nielsen-familien, der er masser af andre familier, som hjælper til her. Der er mange, som bærer traditionerne videre. Det går i arv. Det er helt naturligt for at alle at hjælpe til, for hvis der skal ordnes ting herude, så skal det gøres af en selv. Det er en kultur her i vores klub, slutter formanden og høster anerkendende nik fra den anden side af bordet.

Reformeret lemming-effekt

På vejen hjem tænker jeg over mødet med de tre frivillige. Hvor meget de hver især bidrager til Lemming IF på hver deres måde. Egon på banen, Karen i klubhuset og Jesper i bestyrelseslokalet. Alle tre steder nøgleområder for enhver fodboldklub.

Selvom de helst fremhæver andre end dem selv, så er Bang-familien både uundgåelige og uundværlige i Lemming IF.

Lemming-effekten her i Midtjylland er ikke at følge hinanden hovedløst, men derimod at følge hinanden og hjælpe hinanden. Ganske naturligt.

Se også


Min Mening: Fantastiske frivillige

83-årig har vasket spillertøjet i 41 år

Fodboldformand cykler selv rekvisitterne til træning

Simon er et klubfyrtårn i Sole IF

Holger har givet 40 år til breddefodbolden

Klubhuset er min dagligstue

Log ind