Er din klub Årets Fodboldklub 2017?
Igen i 2017 kårer DBU Jyllands regioner Årets Fodboldklub. De fire regionale vindere hædres på årsmøderne i november. Indstil din klub senest onsdag den 11. oktober.
Agerbæk/Starup fodboldklub var en af de fire regionale vindere i 2016. På billedet modtager klubben prisen som Årets Fodboldklub 2016 i Region 4 på årsmødet i Ribe. Fra venstre er det regionsformand Jens Chr. Hansen, Maarten de Sain fra Starup/Tofterup IF, Agerbæk SF's Kasper B. Jensen samt 2015-prismodtageren Løjt IF repræsenteret ved Daniel Broders. Foto: LLN Press
Gør din klub noget særligt for at fastholde spillere? Eller for de frivillige? Markerer I jer i lokalsamfundet? Kan andre klubber nyde godt af jeres erfaringer? Eller gør I noget helt femte, som skiller jer ud fra mængden?
DBU Jyllands regioner vil gerne høre lige netop din klubs historie. Den kan nemlig bringe jer med i opløbet om at blive Årets Fodboldklub 2017 i jeres region – og måske efterfølgende for hele Danmark.
Prisen uddeles på de fire regionale årsmøder i november.
Indstillingen fra din klub skal blot være os i hænde senest onsdag den 11. oktober.
Det måler vi på
Alle jyske klubber – uanset størrelse og medlemstal – har mulighed for at blive kåret som Årets Fodboldklub.
Når vi udvælger vinderne, kigger vi bl.a. på:
• Den gode historie, der kan inspirere andre klubber
• Om klubben har gjort sig bemærket ved særlige initiativer, der styrker lokalområdet
• Om klubben er involveret i projekter sideløbende med de traditionelle trænings- og turneringsudbud. Det kan være fairplay-aktiviteter, fokus på rekruttering og fastholdelse, fokus på træningskultur eller lign.
• Om klubben har gennemført ekstraordinære tiltag såsom integrationsprojekter, skolesamarbejde, erhvervssamarbejde, særlige tiltag for pigefodbolden, fri for mobning osv.
• Om klubben udbyder uddannelsestilbud til trænere, ledere, spillere m.m.
• Om klubben deltager i DBU Jyllands turneringstilbud
• Om klubben er bevidst om og arbejder med børnefodboldkonceptet, Holdninger & Handlinger
• Om klubben har en eller flere ledere, der kan associeres med ovenstående
Sådan ansøger du
Klubben skal indstille sig selv som kandidat til Årets Fodboldklub ved at sende en kortfattet beskrivelse af, hvorfor netop den fortjener hæderen, på mail, til den pågældende region senest fredag den 11. oktober:
DBU Jylland Region 1: region1@dbujylland.dk
DBU Jylland Region 2: region2@dbujylland.dk
DBU Jylland Region 3: region3@dbujylland.dk
DBU Jylland Region 4: region4@dbujylland.dk
Indstillingen skal tage udgangspunkt i ovenstående kriterier og indeholde kontaktoplysninger på indstilleren.
De fire klubber – en i hver region, der får titlen Årets Fodboldklub, bliver indstillet til den nationale kåring, som finder sted til DBU’s Dansk Fodbold Award 2018.
Den nationale vinderklub indstilles desuden til Danmarks Idræts-forbunds kåring af Årets Idrætsforening samt til UEFA’s pris Best Grassroots Club.
Disse fire klubber vandt i 2016
I 2016 var det Dronninglund IF, Spjald IF, Them GF og Agerbæk/Starup fodboldklub, der modtog prisen som Årets Fodboldklub. Her kan man læse lidt nærmere om baggrunden.
DBU Jylland Region 1 – Dronninglund IF:
Dronninglund IF, hjemmehørende i Brønderslev kommune, tæller i alt 385 medlemmer, heraf 312 ungdomsmedlemmer. Klubben udmærker sig ved at være særdeles velorganiseret – samlet set er over 100 frivillige involveret i at drive klubben. Det betyder også, at rekruttering af frivillige ikke er det store problem, idet arbejdsopgaverne er præcise og afgrænsede og foregår i samarbejde med andre frivillige klubfolk. Dronninglund IF lægger stor vægt på at være en klub i bevægelse med visioner, holdninger og initiativer, ligesom den lokale forankring og det sociale ansvar betyder meget. Dronninglund IF vil gerne leve op til DBU´s slogan ”En del af noget større”. Dette udtrykkes bl.a. gennem et samarbejde med det lokale asylcenter, ligesom klubben er aktiv samarbejdspartner med den lokale skole og SFO omkring aktivering af eleverne i 0.-3. klasse. Uddannelse af trænere er også et nøgleområde. Dels gennem interne kurser og dels ved at motivere klubbens trænere til at deltage i andre DBU/DBU Jylland-kurser.
DBU Jylland Region 2 – Spjald IF:
Spjald IF er en fodboldklub, som spiller en væsentlig rolle i lokalsamfundet. Dette understreges kraftigt af forholdet mellem fodboldklubbens medlemstal og byen, Spjalds, indbyggertal. Byen har ca. 1200 indbyggere, hvoraf de ca. 500 er aktive som medlemmer i Spjald IF. Klubben har via forskellige tiltag sågar øget sit medlemstal hos såvel piger/dame som på drenge/herre siden. Det har bl.a. medført, at klubben medlemsmæssigt er den suverænt største på pige/damesiden i Ringkøbing-Skjern Kommune. Der bliver lavet mange sociale tiltag i klubben, og det er også en væsentlig værdi, at piger/drenge og damer/herrer vægtes ens. Det kommer bl.a. til udtryk i forhold til træningstider, baner, bolde, tøj-ordninger osv. Spjald IF har for egne midler anlagt en kunstgræsbane samt en multibane, som er åben og til rådighed for ungdommen døgnet rundt. Spjald IF er i tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv og Spjald Fritidscenter med til at arrangere ungdomsfodboldstævnet, Ramsing Cup, som hvert år har ca. 5.000 – 6.000 gæster.
DBU Jylland Region 3 – Them GF:
Syd for Silkeborg finder man Them GF. Efter at klubben for et par år siden var ved at tabe terræn i lokalområdet er det lykkedes at skabe en ny og spændende udvikling med fokus på ledelse, frivillighed, fokus på medlemmerne og synlige aktiviteter i form af både events og faste tilbud. Det er bl.a. sket via sparring fra en DBU Jylland klubrådgiver, hvilket også har medført, at alle klubbens frivillige opgaver er blevet gennemarbejdet og beskrevet for at lette rekrutteringen af frivillige, ligesom har brugt mange kræfter på at skabe ejerskab blandt både spillere, forældre, ledere og øvrige interesserede. Et afsæt som har boostet klubben og givet fornyet liv og optimisme. For at støtte klubbens ledelse er der taget et nyt kontingentsystem i anvendelse, og der er udarbejdet en uddannelsesstrategi, som skal sikre kvalificerede trænere til alle spillere. Der er sat fokus på hjemmekampe og hjemmestævner, så det føles rart at komme på Frisholm Stadion, man har indgået samarbejde med den lokale skole, og der er også indviet en ny multibane med kunstgræs – et kæmpe aktiv for lokalområdet.
DBU Jylland Region 4 - Agerbæk/Starup fodboldklub:
Historien om Agerbæk/Starup er historien om kampen for ikke at lade fodbolden dø i de små byer – og om nødvendigheden af at samarbejde med en klub, der tidligere var en rival. I sommeren 2013 tog ledelserne for fodboldafdelingerne for herre senior i Agerbæk og Starup, konsekvensen af, at der begge steder var træninger med 6-8 spillere og en konstant kamp for at stille hold. De to fodboldklubber blev slået sammen på herresenior-siden, på trods af mange følelser på spil som tidligere store rivaler, og usikkerhed om det hele nu ville lykkedes. Ikke mindst blandt en del af de to byers beboere. I dag – fie år senere – eksisterer der et fuld integreret samarbejde klubberne imellem. Et samarbejde som er lykkedes bedre end nogen nogensinde turde håbe på. Det har endda udviklet sig til nu ikke kun at gælde senior, men også ungdomsfodbold helt ned til og med U10. På seniorsiden er der nu mellem 35-40 mand til træning hver gang, og der er nu tre seniorhold, hvoraf det højest placerede hører hjemme i Jyllandsserien.