Fokus på opførslen blandt de jyske klubber
Når spillere, trænere eller tilskuere træder over stregen, kan klubben risikere at blive en del af DBU Jyllands liste af OBS-klubber. Her bliver de mødt af krav om bedre opførsel, hvis de fortsat vil spille med.
Fodbold er et spil af følelser, men jagten på sejr kan i sjældne tilfælde få spillere eller trænere til at koge over. Langt størstedelen af de jyske fodboldkampe afvikles heldigvis uden problemer, men i de få, hvor modspillere eller dommere skal stå model til for meget, kan DBU Jylland sanktionere klubberne.
Det kan blandt andet betyde, at klubben kommer på listen over OBS-klubber, og der bliver sendt neutrale observatører ud og overvære en eller flere kampe.
I tilfældet med OBS-klubber er det DBU Jyllands disciplinærudvalg, der udvælger klubben og lægger handlingsplaner i samarbejde med dem.
- OBS-klubber er klubber eller hold med mange eller grove sager. Ovenpå hver sæson evaluerer vi holdene, og der bliver valgt en række klubber ud, som skal ind og stå skoleret hos os, men hvis en klub får mange indberetninger i løbet af sæsonen, kan de selvfølgelig også komme på listen. Så indkalder vi dem til et møde, hvor vi i samarbejde skitserer en række tiltag, der skal efterleves, og i yderste konsekvens kan klubben blive udelukket fra turneringen, hvis ikke de forbedrer sig, siger Kristian Nørgaard Thomsen, der er formand for DBU Jyllands disciplinærudvalg.
En positiv forskel
En af de klubber er FC Ljiljan fra Aalborg. Her havde man i 2016 en række karantæner og en afbrudt kamp, men efter mødet med DBU Jylland har klubben taget skeen i den anden hånd og vendt udviklingen, så man indtil videre i 2017 slet ikke har haft karantæner eller lignende.
Klubben selv skitserede en række tiltag, som den skulle stå for. Det indebar blandt andet, at klubbens spillere skulle tage imod modstanderhold og tilskuere, og sørge for, at de kom det rette sted hen. Samtidig skulle klubben udvælge et bestyrelsesmedlem, som var til stede under kampene og arbejdede med Fair Play i klubben.
Kristian Nørgaard Thomsen oplever også, at OBS-klubberne har stor vilje til at forbedre sig.
- Motivationen til at gøre noget ved problemerne er helt sikkert til stede, for de er med på, at det er alvorligt, og der må vi håbe, at motivationen holder hele vejen hjem i klubben, så både dommere, spillere og tilskuere får en god oplevelse, når de går til fodbold, siger han.