Taler I om fairplay i din klub?

DBU Fyns og DBU Jyllands fairplay-udvalg har udviklet 14 små kort med tankevækkende fairplay-spørgsmål. Idéen er at italesætte de dilemmaer, som man kan støde på som klubperson.


Med de nye fairplay-kort bliver det nemt at italesætte potentielle dilammaer. Foto: Henrik Bjerregrav.


Klubledelsen får at vide, at holdets bedste spiller har slået og spyttet en modspiller, uden at dommeren har opdaget det. Der er topkamp på lørdag. Hvad gør I?

Opdigtede spørgsmål som dette kan give anledning til mange overvejelser og diskussioner i klublokalerne. Og det er netop meningen med 14 nye fairplay-kort, som skal få fodboldledere og forældre til at reflektere over opførslen og respekten på og udenfor banen.

- Vi spørger ad, og så er det op til modtageren at reflektere over det. Der findes ikke rigtige eller forkerte svar på dilemmaerne. Det er bare vigtigt, at der bliver talt om fairplay og respekt i klubberne, siger Michael Koch, formand for DBU Jylland Fairplay/Respekt-udvalg.

Et godt værktøj

I første omgang er tanken, at fairplay-kortene kan bruges til klubledelsen til diverse møder og arrangementer. Trænere og ledere kan medbringe dem til møder i klubben med enten ledere, trænere, spillere eller forældre.

- Jeg synes, det er et godt værktøj til at åbne op for nogle snakke, som ellers kan være vanskelige at indlede. Forhåbentlig kan refleksionerne medvirke, at folk tænker over det på banen også – og på den måde være til gavn for det gode kampmiljø, siger fairplay-formanden.

På sigt håber Michael Koch, at fairplay-kortene kommer bredt ud i klubberne. Faktisk har fairplay-udvalget allerede gjort nogle indledende øvelser til et Jyske 3-Bold Storstævne.

- Vi havde repræsentanter fra fairplay-udvalget ude at tale med en stribe forældre om de her problemstillinger. Det kom der gode snakke ud af, og vi blev endnu mere bekræftet i, at kortene kan have en positiv effekt i forhold til klubfolkenes dyrkelse af fairplay, siger Michael Koch.

Få fingrene i fairplay-kortene

Du kan downloade fairplay-kortene her.

Log ind