- Det er ikke ukompliceret at være børnetræner

C-licensen er DBU’s uddannelse til børne- og ungdomstrænere, og den er med til at give trænerne ben at stå på, når de skal give et hold den bedst mulige fodboldoplevelse.


Foto: Henrik Bjerregrav



Træneren er det vigtigste parameter for at holde børn og unge fast i en fodboldklub og give dem en god oplevelse med bolden ved fødderne. Derfor har DBU sat fokus på børne- og ungdomstræneren med en ny struktur på C-trænerlicensen, som skal give endnu større indblik i udviklingen af de yngre spillere.

Den nye C-licens træder i kraft fra årsskiftet med fokus på alderssvarende træning, og den viden kan være med til at ruste trænerne bedre til de udfordringer et trænerjob byder på. Det er erfaringen i Nørresundby FB, hvor den sportslige leder for ungdomsafdelingen John Kiil tilbyder alle trænere muligheden for C-licens.

- Grunden til vi udbyder det er, at det ikke er ukompliceret at være børnetræner. Vi har nogle forventninger som klub, og det har forældre og omgivelser også, og der står vores trænere bedre rustet med en C-licens. Derudover er der en del ting i Holdning & Handlinger, som heller ikke er givet for en, der ikke har været træner før, og det får de et godt indblik i med en C-licens, siger John Kiil.

Inspiration til træning

I Nørresundby FB betaler klubben for trænernes C-licens, og de prikker selv til de mest engagerede trænere for at høre, om de kunne have lyst til at uddanne sig, og det gør en forskel for træneren med en C-licens i baglommen, siger John Kiil.

- Vi ser, at de ikke er så rådvilde, og at der skal mere til at slå dem ud af kurs, når de har en C-uddannelse. De har en palette, som de kan hive op og gå i gang med, og derfor er det for eksempel ikke noget problem med øvelser til træning, fordi de er klar over, hvad træningen skal gå med. Det kan godt være svært for en træner uden uddannelse.

Den nye C-uddannelse får en helt ny struktur. Hvor man før i tiden skulle tage 12 kurser for at gennemføre C-uddannelsen, bliver det nu lavet om til 3. Det første kursus er et basiskursus for børne- og ungdomstrænere, og derefter kan man specialisere sig i et bestemt alderstrin. Tager man derudover en B1, kan man gå til C-licenseksamen.

Du kan læse mere om den nye struktur og overgangsordninger her.

Log ind