To naboklubber fik en hjælpende hånd

Filskov IF og Blåhøj IF har fra efteråret 2016 slået sine fodboldafdelinger sammen for at fremtidssikre fodbolden i de to landsbyer. En af DBU Jyllands klubrådgivere har været med på sidelinjen, og det har ifølge Filskov IF’s formand, Henrik Arvad, lettet processen.


Samarbejdet mellem Filskov IF og Blåhøj IF har udmøntet sig i en ny flot, fælles spilledragt, som her vises frem af nogle af de yngste spillere. (Foto: Filskov-Blåhøj IF)


Filskov IF og Blåhøj IF har i fællesskab vendt en negativ udvikling, som de to midtjyske klubber syd for Brande har kæmpet med i en årrække.

Faldende medlemstal har begge steder gjort det sværere og sværere at samle nok spillere, men takket være et nyetableret samarbejde under navnet Filskov-Blåhøj IF, kan de nu igen stille hold i de forskellige årgange.

Klubsamarbejdet er kommet på skinner med vejledning fra klubrådgiver i DBU Jylland, Palle Madsen.

Han har bidraget med konkrete værktøjer og hjulpet med alt fra at formulere en samarbejdskontrakt til udarbejdelse af informationsmateriale og -møder for forældre og trænere.

- Palle har hjulpet os med at beskrive helt ned i detaljer, hvordan vi gør. Det har været fint at have en uvildig til at hjælpe med det, og samtidig har vi ikke skullet opfinde den dybe tallerken, fordi han har haft nogle rammer at arbejde ud fra og erfaringer med andre steder fra, fortæller Henrik Arvad, der er formand for Filskov IF.

Samarbejde overgår forventninger


Henrik Arvad lægger ikke skjul på, at samarbejdet er en nødløsning, og at aftalen udspringer af en situation, som klubberne gerne ville have undgået.

- Vi gør det af nød, fordi vi er to små byer og mangler spillere. Det er for børnene og ungdommens skyld, så de kan spille fodbold, og vi samarbejder, fordi vi hellere vil, at spillerne kommer til os, end at de tager andre steder hen, siger han.

Det, der som udgangspunkt var negativt, er dog på få måneder blevet vendt til noget positivt for de to fodboldafdelinger, der altså er blevet til én.

- Vi har fået noget rigtigt brugbart ud af samarbejdet, og processen er gået godt. Vi har faktisk fået flere nye spillere, og ingen er holdt op med at spille på grund af samarbejdet. Det ser vi som et tegn på, at vi har fået lavet det rigtigt, for jeg har hørt om flere andre steder, hvor folk stopper på grund af klubsamarbejde, lyder det fra Henrik Arvad.

Klubrådgivning hjælper samarbejde på vej

Formanden tilskriver ikke mindst samarbejdets gode start Palle Madsens rådgivning og konkrete hjælpeværktøjer.

- Jeg vil helt sikkert anbefale klubrådgivning til andre klubber i samme situation. I starten var jeg faktisk lidt skeptisk over for klubsamarbejde, fordi jeg har hørt mange eksempler på klubber, hvor samarbejdet ikke går i længden – der er jo mange ting, der skal falde på plads, forklarer han og fortsætter:

- Hvis man skal have samarbejdet til at fungere, tror jeg, man skal gøre det ad den vej, vi har valgt med hjælp udefra.

Dialog har givet positive tilbagemeldinger

Også spillerne fra Filskov og Blåhøj har været positivt stemte overfor det nye samarbejde. Det, mener Henrik Arvad, kan hænge sammen med, at der i samarbejdskontrakten er stort fokus på, at alle forhold skal være ens for de to klubber. De har for eksempel besluttet, at klubberne skiftevis er vært for hjemmekampe, der er lavet spillertøj i en ny, fælles farve med begge klubbers logo påtrykt, og så er det vedtaget, at klubberne er fælles om alle udgifter og indtægter og har fælles kontingentregler.

Ikke mindst har det båret frugt, at klubben har informeret grundigt om samarbejdet på forhånd.

- Vi har holdt informationsmøder for at fortælle, hvad vi har gang i og hvorfor – og for at der ikke skulle blive snakken og fnidder. Det gav folk en mulighed for at komme med deres mening, og der har været god opbakning til samarbejdet, afslutter Filskov-formanden.

Tekst: Marie Lauridsen. Foto: Filskov-Blåhøj


Log ind