Nordjysk debat om de vanskeligste årgange
Region 1: På to velbesøgte temaaftener i det nordjyske har klubfolk vendt og diskuteret de årgange, som traditionelt er sværest at holde fat i. Det er de ældste ungdomsårgange, samt de yngste seniorspillere.
Der var god gang i debatten i blandt andet Støvring IF's lokaler. Foto: Mike Winther.
Det er traditionelt set de ældste ungdomsårgange, samt de yngste seniorspillere, der er sværest at fastholde i klubberne. I den alder trænger mange ting sig på, fx kærester, fritidsjob, fester og større krav til skolearbejde, hvilket gør det svært at få de årgange til at prioritere fodbolden.
Netop derfor var det emne på dagsordenen, da DBU Jylland Region 1 på klubbernes egen opfordring inviterede til debat -og inspirationsmøder 5. og 6. december i henholdsvis klublokalerne hos Støvring IF og Brønderslev IF.
Samlet set deltog flere end 80 klubfolk, hvor der var oplæg fra fodboldkommentator, Morten Bruun, som i en årrække har været ungdomstræner i IF Lyseng.
Inspiration med gode eksempler
Morten Bruuns oplæg om ”Målrettet mangel på målrettethed” gav blandt andet klubfolkene indblik i, hvordan trænerteamet greb en U19-årgang ganske utraditionelt an – og oplevede en enorm succes, hvor de endte med at have fem hold meldt til.
Udover eksemplet fra IF Lyseng, kom også to lokale klubfolk med oplæg om, hvorfor deres U19-årgange tiltrak mange spillere.
Aars IK har i år haft en stor vækst i antallet af U19-spillere på drengesiden, og afdelingen tæller nu cirka 40 spillere. Trænertemaet med Kenneth Pedersen i spidsen kommer altid velforberedt og kører en disciplineret træning med fokus på udvikling, hvor der stilles krav til de unge fodboldspillere.
- Jeg forlanger, at de på vores Facebook-gruppe svarer på, om de kommer eller ej. Og det gælder hver samling. Til gengæld kunne jeg ikke drømme om at spørge, hvorfor de ikke kommer. Det er deres egen sag, siger Kenneth Pedersen i denne video.
Derudover kom Tom Nygaard fra Aalborg KFUM, Jan Nymark Larsen fra Brønderslev IF og Jens Tang Olesen fra Frederikshavn FI med gode eksempler på, hvordan de forsøger at gå de unge i møde med alternative tiltag.
Nordjyder med munden på gled
Efter de inspirerende oplæg blev deltagerne inddelt i grupper, hvor de blev om at diskutere, hvilke ting der fungerer i klubberne – og hvilke ting der ikke fungerer.
Mike Winther, klubrådgiver i DBU Jylland Region 1, forklarer, at begge debataftener var succesfulde, og at talestrømmen hos de traditionelt set fåmælte nordjyder stort set var ubrydelig.
- Det var godt, vi havde sat en bagkant på – ellers sad de sikkert endnu og diskuterede emnet. Det var tydeligt at mærke, at emnet er topaktuelt i stort set alle klubber. Jeg håber og tror, aftenmøderne har været med til at få nye tanker og ideer i gang hos diverse klubfolk, lyder det afsluttende fra Mike Winther.