MENU

Region 3: Et kig ind i fremtidskuglen

Trygve Laub Asserhøj, fodboldformand og analytiker ved Idrættens Analyseinstitut, IDAN, gav på Region 3’s årsmøde i Brædstrup et indblik i foreningslivets aktuelle udfordringer.Hvilken fremtid står de østjyske fodboldklubber overfor?

Det forsøgte Trygve Laub Asserhøj (billedet), analytiker ved Idrættens Analyseinstitut, IDAN, at give svaret på onsdag aften på DBU Jylland Region 3’s årsmøde i Brædstrup.

Han påpegede, at fodbolden – og foreningslivet i det hele taget – generelt er udfordret af en række dominerende tendenser – bl.a. individualisering og kommercialisering.

Men fodbolden står også med en række stærke kort på hånden:

- Bl.a. viser alle tal og undersøgelser, at fodbold er klart førstevalg, når forældre skal finde et sted, hvor deres børn kan dyrke idræt. Det er en kæmpestor fordel for fodbolden, sagde Trygve Laub Asserhøj, men påpegede dog i samme åndedrag, at fodboldklubberne også er kraftigt udfordret af en række tendenser:

- Der foregår en intens kamp om de aktive. Det ser man f.eks. i forhold til fodboldskoler og lignende, hvor flere nye kommercielle udbydere kommer på banen. Og hvis man ser på England, kan man f.eks. også konstarere, at der er en kommerciel udbyder, som har et app-drevet fodboldprodukt (5:5-aktiviteter), både i struktureret og ikke-strukturet form, der har flere aktive end det engelske forbund FA, fortalte Trygve Laub Asserhøj.

Han spurgte også, om de tilstedeværende klubber var klar til at give plads og attraktive rammer til ”talentløse børn”, travle unge, forældre, og voksne nybegyndere.

- Kommercielle udbydere er både historieløse og unostalgiske. De sætter borgeren og forbrugeren og ”den næste populære ”aktivitet i centrum. Og så er det jo værd at huske på, at nogle af de frafaldne fra foreningerne jo ikke vælger fodbold fra, fordi det ikke er sjovt. De vælger fodbold fra, fordi det ikke passer ind i en travl hverdag, sagde Trygve Laub Asserhøj, der selv er formand for den lille københavnske fodboldklub, Nordstjernen – og i øvrigt også aktiv fodbolddommer.

Tekst: Mads D. Larsen & foto: Bob Gisselmann


Log ind