Et boost til lokal-fodbolden

DBU Jyllands fire regioner får nu bedre redskaber til at afprøve nye initiativer. Det skal hjælpe fodboldklubberne med at imødekomme særlige lokale behov og udfordringer.



Forskellen på by og land ændrer sig i disse år med stigende hastighed.

Det betyder nye – og ofte meget forskellige – udfordringer for fodboldklubber med henholdsvis mange og få medlemmer. Eller for klubber som hører hjemme i f.eks. den østlige og den vestlige del af Jylland.

Netop denne udvikling – også betegnet som de såkaldte megatrends - er grunden til, at DBU Jylland har gennemført en organisatorisk tilpasning, som giver de fire regioner langt bedre muligheder til at afprøve nye lokale initiativer og alternative forsøg – f.eks. på turneringsområdet.

En vigtig balance

- DBU Jylland er en decentral organisation, og vi forsøger hele tiden at finde den rette balance imellem at gøre tingene ens i de fire regioner – til gavn for klubberne, og samtidig tilgodese mulighederne for at imødekomme helt specielle lokale behov, også til gavn for klubberne, forklarer DBU Jyllands formand, Bent Clausen.

Han tilføjer, at udviklingen omkring forholdet mellem land og by har skubbet til denne balance:

- Vi har behov for, at de fire regioner kan satse endnu mere målrettet og afprøve nye tiltag og initiativer med udgangspunkt i helt lokale behov. Det giver naturligvis vores regioner nogle nye redskaber, men selvfølgelig også samtidig et større ansvar, siger Bent Clausen, der tilføjer, at der historisk set er mange gode tiltag og idéer, der er født og afprøvet i een region, og efterfølgende bredt ud til gavn for hele jysk fodbold.

Skræddersyede tilbud

Kristian Nørgaard Thomsen er formand for DBU Jylland Region 1, som tæller omkring 190 nordjyske fodboldklubber. Han ser mange positive elementer i et større lokalt råderum:

- Tidligere kunne vi i langt højere grad rumme alle fodboldklubber med de samme tilbud – f.eks. på turneringsområdet, men det bliver sværere og sværere, fordi forskellen på klubbernes situation bliver større og større. Derfor er det vigtigt at have en meget stor grad af fleksibilitet – f.eks. i forhold til at lave nogle skræddersyede turneringstilbud til nogle klubber eller hold i et bestemt geografisk område. Vores vigtigste opgave er at hjælpe klubberne med at holde hver eneste fodboldspiller i gang, siger Kristian Nørgaard Thomsen.

                      
Fem regionale greb

De organisatoriske forandringer omfatter fem forskellige greb, som regionerne kan benytte sig af:

1. Flere regionale timer til klubrådgiverne


Der afsættes flere timer til klubrådgivernes deltagelse i relevante regionale møder og tiltag. Bl.a. til: Understøttelse af klubkontaktpersonsordningen (bl.a. tovholder i f. m. netværksmøder), kommunestrategien (bl.a. kommunemøder) og understøttelse af udvikling af f.eks. alternative turneringsformer.

2. Økonomiske puljer i regionerne


Hver region tildeles en pulje på kr. 50.000 som administreres af regionsbestyrelserne. Puljen kan anvendes til afprøvning af forskellige lokale aktiviteter – med relation og fokus på DBU Jyllands visionsplan samt de regionale kerneområder.

3. Større beslutningskompetence på børneområdet

Beslutningskompetencen vedr. de regionale stævner og turneringer i børnefodbold placeres i den regionale børnegruppe – med direkte reference til regionsbestyrelsen.

4. Større beslutningskompetence på ungdomsområdet


Beslutningskompetencen vedr. de regionale ungdomsrækker (5:5 og 8:8) placeres i den regionale ungdomsgruppe – med direkte reference til regionsbestyrelsen.

5. Større beslutningskompetence på seniorområdet


Beslutningskompetencen vedr. de regionale seniorrækker (og ældre) placeres i regionsbestyrelsen. Regionsbestyrelsen anbefales at nedsætte en regional ad hoc seniorgruppe (med direkte reference til regionsbestyrelsen). 


 


Tekst: Mads D. Larsen & foto: Lars Bo Nielsen


Log ind