MENU

Sådan påvirker frostvejr din træning

Træningstøjet er ekstremt vigtigt, når termometeret viser tal med negativt fortegn. Jens Bojsen-Møller, professor og OL-bronzevinder, fortæller her, hvad der sker med kroppen, når vi træner i vinterkulden.Kolde vintertemperaturer kan ikke kun have konsekvenser for præstationen på banen men øger også risikoen for skader. Foto: Martin WeibelMåske er du allerede tilbage på fodboldbanen, eller også ligger træningsopstarten lige om hjørnet. Men glæden ved at skulle tilbage på græs ville måske være større, hvis termometeret ikke viste minusgrader.

Heldigvis kan du selv gøre meget for at modstå kulden, og dit træningstøj er i den forbindelse helt afgørende.

Kulden kan give skader

Jens Bojsen-Møller, Ph.d. i idrætsfysiologi og professor i biomekanik ved Norges Idrettshøjskole, fortæller, at frostvejr ikke kun har konsekvenser for den fysiske præstation men også øger risikoen for skader.

Afkøling af kroppen kan nemlig medføre en dårligere reaktionsevne og muskelkoordination, og man kan desuden opleve et fald i både den maksimale og den eksplosive muskelstyrke.

- Vigtigere er det dog at være opmærksom på, at blottede led og kulde er en dårlig cocktail. Især i forhold til knæene, som, ligesom hovedet, er omgivet af blodkar. De fungerer bedst, når de er varme, for når de er kolde, er der mere friktion, og så bliver risikoen for skader forøget. Det vil typisk være akutte knæskader i menisken, man kan ramle ind i, forklarer professoren, der selv har praktiske erfaringer med sportsaktiviteter under ekstreme forhold: I 1992 vandt han olympisk bronze i sejlsport, og han har deltaget i langrendskonkurrencen Vasaløbet på 90 kilometer adskillige gange.

Jo mere bevægelse desto færre kuldeproblemer

Tøjet er dog ikke den eneste måde, man kan skærme sig mod kulden.

- Når vi bevæger os, så skaber musklerne enorm megen varme. Op til 80 procent af den energi vi bruger, bliver til varme. Derfor kan man groft sagt sige, at jo mere man bevæger sig, jo mindre problemer har man i kulde, forklarer Jens Bojsen-Møller.

Derfor vurderer han, at nogle typer af fodboldspillere som målmanden, de centrale forsvarsspillere og angriberne er mere udsatte i vinterkulden end andre.

Omvendt kan man dog også pakke sig så grundigt ind, at sveden ikke kan fordampe. Det fører ifølge Jens Bojsen-Møller til, at kroppen bliver ved med at sende sved ud på huden, og det kan føre til dehydrering. Han anbefaler derfor følgende til din påklædning:

- Det, man bruger i andre idrætsgrene, er noget, som man let kan tage af og på. For eksempel sådan nogle træk-af-ærmer eller lignende. Det er det mest optimale, for så kan man hele tiden regulere sin kropstemperatur.

Gode råd til fodboldspillere i vintermånederne

Vi har samlet Jens Bojsen-Møllers vigtigste pointer til fodboldspillere, der trækker i træningstøjet i frostvejr:

  • Husk godt tøj, der holder kulden ude. Det er for eksempel en god idé at have løbetights under shortsene eller trække fodboldstrømperne op over knæene. Kolde knæ kan i yderste konsekvens give skader. Vær opmærksom på, at du sagtens kan være godt i gang på banen og ikke fryse men alligevel have kolde led.
  • Til gengæld er det dog vigtigt, at man ikke tager alt for meget tøj på. Jo mere man sveder, jo større er risikoen for dehydrering, som også påvirker din præstation.
  • Bevægelse skaber varme. Groft sagt har man mindre problemer med kulden, jo mere man bevæger sig.

Det er pivkoldt for tiden. Så hvis du skal ud og spille bold, har du her et par gode råd. Især én kropsdel SKAL du holde varm.

Opslået af Jysk Fodbold på 8. januar 2016

Log ind