Flere voksne, men færre af de yngste

Samlet tilbagegang i mængden af jyske fodboldspillere, men både negative og positive tendenser. Det viser den helt nye medlemsopgørelse fra Danmarks Idræts-Forbund.



Efter sidste års medlemsfremgang er antallet af spillere i de jyske fodboldklubber igen faldet. Det viser den netop offentliggjorte medlemsopgørelse fra Danmarks Idræts-Forbund.

Tilbagegangen er på 1818 medlemmer – fra 170.615 til 168.797 fodboldspillere – eller sammenlagt 1,1 procent.

Udviklingen dækker dog også over nogle positive tendenser.

Faktisk kan DBU Jylland for tredje år i træk notere fremgang i seniorfodbolden hos både kvinder og mænd. Antallet af kvinder over 18 år er steget fra 7875 til 8007, mens antallet af mænd er steget fra 45.724 til 46.631.

Til gengæld er mængden af både drenge og piger under 18 år er reduceret i forhold til sidste års opgørelse. Fra 86.595 til 85.340 for drengenes vedkommende og fra 30.443 til 28.819 for pigernes vedkommende.

Tilbagegangen dækker over et fald i både den yngste alderskategori (op til 12 år) og teenage-kategorien (13-18 år). For begge køn.

Den afgørende forskel

DBU Jyllands formand, Bent Clausen, noterer på baggrund af medlemsudviklingen, at satsningen på breddefodbolden er vigtigere end nogensinde.

- Tilbagegangen blandt de yngste understreger i høj grad, at vi er i utrolig skarp konkurrence om at kunne tiltrække og fastholde børn og unge i fodboldklubberne. Heldigvis har vi fra DBU og lokalunionernes side allerede en række initiativer i gang, som skal understøtte klubberne i dette vigtige arbejde.

- For det er jo netop i hverdagen, at rammerne for de gode fodboldoplevelser bliver skabt – både til træning og kamp, og her gør de mange frivillige trænere og ledere den helt afgørende forskel. Det skal vi som fodbold-organisationer bakke op om, så godt som vi overhovedet kan, siger Bent Clausen.

Fokus på seniorfodbolden

Trods den samlede medlemstilbagegang glæder han sig dog også over de positive tendenser blandt de voksne:

- Netop seniorfodbolden har jo ellers været et område, hvor vi i en årrække har mistet mange aktive. Derfor er det utroligt positivt, at vi nu for tredje år i træk oplever en stigning i medlemstallet, og glæden bliver bestemt ikke mindre af, at det både er mængden af mænd og kvinder, der er vokset.

- Rent sundhedsmæssigt er fodbold jo utrolig attraktivt for voksne så vel som for børn. Derfor ser vi da også en masse muligheder og et meget stort potentiale for at skabe yderligere fremgang og udvikling i netop voksenfodbolden. Det er dog afgørende, at vi sammen med fodboldklubberne er i stand til at sammensætte de tilbud og modeller, som kan konkurrere med de mere fleksible former for idræt i en travl hverdag, ligesom vi også fortsat skal tilbyde de mere traditionelle fodboldtilbud, siger Bent Clausen.

To klubber deler førstepladsen

Den officielle medlemsstatistik fra Danmarks Idræts-Forbund viser også, at der findes i alt 932 fodboldklubber i Jylland.

Igen i år topper Skive IK listen over klubber med flest medlemmer. Endda for fjerde år i træk. Hele 1126 medlemmer kan fremvise et medlemskab af traditionsklubben fra Salling. Skive IK må dog i år dele førstepladsen med den aarhusianske forstadsklub, VRI, der kan mønstre præcis ligeså mange fodboldspillere, mens IF Lyseng indtager tredjepladsen med 1125 fodboldspillere.

Derefter følger primært en gruppe af klubber fra det tætbefolkede Østjylland, bl.a. FC Skanderborg, Odder IGF og FC Horsens. Dog har Haderslev FK lige sneget sig ind på den samlede femteplads.

På landsplan kan dansk fodbold registrere en samlet fremgang på 1254 fodboldspillere. Det bringer det samlede antal danske fodboldspillere op på 336.713.

Man kan fordybe sig yderligere i de jyske medlemstal under vores statistik-tema her på hjemmeisden.

Læs også:

Lidt flere medlemmer i fodboldklubberne


Tekst: Mads D. Larsen & foto: DBU Jylland


Log ind