MENU

Guide: Få støvlerne igennem efteråret

Følg et par enkle råd og få dine fodboldstøvler til at holde længere.Med få remedier kan du få dine støvler til at holde meget længere. Foto: Martin Weibel
Som fodboldspiller behøver man ikke investere en formue i udstyr, som i visse andre sportsgrene.

Ser man bort fra benskinner kan en fodboldspillers udstyr groft talt koges ned til personens fodboldstøvler. Så meget desto mere grund til at passe på det vigtige fodtøj.

Indkøb af fodboldstøvler kan dog godt æde en pæn bid af bankkontoen, så der er al mulig grund til at passe godt på dem. Men hvordan sikrer man sig, at støvlerne overlever så længe som muligt?

Vi har spurgt, Jacob Michaelsen fra unisport.dk, som må være en af Danmarks største fremmeste eksperter, når det kommer til fodboldspillernes fodtøj.

Pleje og held er ingredienserne

Jacob Michaelsen peger på, at både held og pleje er vejen frem, hvis man vil udsætte pensionsdatoen på sine fodboldstøvler.

- Det er et fact, at man med pleje kan få sine fodboldstøvler til at holde længere, men det handler altså også om at være heldig. Og naturligvis spiller det også ind, hvor ofte du bruger dem, siger eksperten, som også mener, at støvlernes materiale spiller ind.

- Helt generelt har kunststøvler længere levetid, fordi de ikke er så modtagelige overfor elementerne som læderstøvler, siger han.

Efterårsvejr er hård kost

Efteråret er typisk ensbetydende med regn og skiftende temperaturer, og specielt det fugtige vejr udfordrer støvlerne.

- Årstiden fra nu af og frem mod foråret er hård ved fodboldstøvlerne, af flere grunde. Det vejrmæssige skyldes, at regn og senere sne er hård ved især ægte læder, ligesom mange søger på kunstgræsbaner, når det bliver koldere. De kunstige græsstrå slider mere på støvlerne end organisk græs, som giver mere efter, når man træder på det, lyder forklaringen.

Jacob Michaelsens guide til langtidsholdbare støvler

Materialer:

- Spand med fingerlunken vand
- En børste med bløde hår
- En børste med hårde (evt. nylon) hår
- En klud
- Avispapir
- Læderbalsam (kun i tilfælde af læderstøvler)

Sådan gør du:Når du kommer hjem, så tag støvlerne op af tasken med det samme. Kan du rengøre dem med det samme, er det også det bedste. Vask støvlen i en spand lunken vand med den bløde børste på skinddelen. Især på læderstøvlerne er det vigtigt, at du kommer godt ind i syningerne.Børst sålen ren med den hårde børste efterfølgende.

  

Herefter er det allervigtigste, at du lader støvlerne tørre naturligt. Det betyder, at de skal have luft, og at du ikke lægger dem på radiatoren. Det er særligt vigtigt, hvis dine støvler er lavet af læder, som jo er et naturligt materiale, som ellers vil tørre ud.

Man kan eventuelt vælge at stoppe lidt avispapir i støvlerne, som vil hjælpe med at suge fugten. Det er dog vigtigt, at du ikke overfodrer støvlen, da det så kan gå ud over pasformen på støvlen.Har du læderstøvler, så er det en rigtig god ide, at give dem læderbalsam. Giv dem en mængde, der svarer til en fingernegl. Giv dem et jævnt lag og lad dem stå i 15-20 timer. Du behøver ikke bruge læderbalsam hver gang du har brugt støvlerne – jeg nøjes med et par gange om måneden. Især hvis dine støvler er lavet af kængurulæder, som f.eks. Copa Mundial og Puma King, er det et effektivt beskyttelsesmiddel. Log ind