Forsker: Fodbold er sjovere end løb

Det er sjovere at spille fodbold end at dyrke motionsløb, fortæller forsker fra Københavns Universitet. Det er nemlig mere meningsfuldt at dyrke spillet med den runde læderkugle.



Det er sjovere at spillede fodbold end at løbe ture, fastslår professor. Foto: Fodboldbilleder.dk


Når man løber, er der stor forskel på hvor sjovt man har det i forhold til, om det foregår i løbesko på asfalt eller i fodboldstøvler på et græstæppe.

Det påpeger professor i idræts- og coachingpsykologi Reinhard Stelter fra Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, som til dagligt blandt andet forsker på Center for Holdspil og Sundhed.

Her har forskerteamet indtil videre fundet frem til at det er lettere at komme ud ad døren, når man skal til fodboldtræning frem for motionsløb. Det er slet og ret sjovere at dyrke sporten med den runde læderbold.

Motivationen gør det sjovere

I et tidligere projekt har en række fysiologiske forskere fundet ud af, at fodbold er en bedre kilde til et højt kondital end motionsløb på grund af de mange korte sprint, som finder sted, når man spiller fodbold.

Men også i forhold til at have det sjovt, får motionsløb baghjul.

- Groft sagt kan man sige, at fodbold ofte opleves som mere meningsfuldt end løb. Når man spiller fodbold, så kommitter man sig til nemlig at løse forskellige opgaver på banen, ligesom man indgår i et fællesskab. Og det er netop dét, der skaber mening for deltagerne. Derigennem knytter man også flere relationer på det personlige plan. Alt sammen er med til at aktiviteten giver mening, siger Reinhard Stelter, som understreger, at der kan trækkes direkte paralleller mellem det meningsfulde i en sportsaktivitet og dét at have det sjovt, imens man dyrker den.

- Når noget er sjovt, så er det fordi det er meningsfuldt. Fodbold tager dig udover dine egne intentioner, og fordi vi er sociale dyr, så giver det en værdi i sig selv, når man spiller fodbold sammen med andre, siger han.

Sundere samfund

Reinhard Stelter tøver ikke med at postulere, at fodbold sågar kan give et sundere samfund. Også på det sociale plan.

- I dag bruger man meget begrebet social kapital, som beskriver den sammenhængskraft der er i forskellige fællesskaber. Social kapital er med til at styrke den enkeltes forankring i samfund. Og når mængden af social kapital stiger, så får man et sundere samfund, siger Reinhard Stelter.

- Og fodbold er et glimrende middel til at øge mængden af social kapital i forskellige fællesskaber, påpeger han.

Tilbage er der vist blot at sige: På med fodboldstøvlerne.

 

Log ind