Ord og fagter skyld i flest røde kort

Glem alt om benspænd og nødbremser. Det er upassende sprog og fagter, som sender flest seriespillere i bad før tid. Formanden for DBU Jyllands disciplinærudvalg er yderst overrasket over tallene.



155 personer har fået det røde kort efter upassende sprog i dette efterår. Foto: Fodboldbilleder.dk
Et kendt dansk teleselskab opfordrer for tiden til, at vi taler ordentligt til hinanden.

Det budskab er tilsyneladende ikke trængt helt igennem hos alle de jyske fodboldspillere. På listen over årsager til efterårets røde kort kan man se, at den kedelige førsteplads netop indtages af upassende sprog eller fagter.

155 gange alene i efterårssæsonen har netop upassende sprog og fagter sendt en spiller i skammekrogen. Det er 20 flere end nummer to på listen over udvisningsårsager: Røde kort efter at have berøvet en modspiller en oplagt scoringsmulighed – i folkemunde blot kendt som en såkaldt ”nødbremse”.

 Overrasket formand

Jens Christensen, som er formand for DBU Jyllands disciplinærudvalg, er yderst overrasket over tallene.

- For 20 år siden kan jeg huske, at vi cirka havde en sag om dagen i gennemsnit. Altså omkring de 360 sager på et år. Det er jo tæt på, at vi når op på det tal alene med de her sager om upassende sprog og fagter, hvis tallene fra forårssæsonen medregnes. Det er jeg faktisk noget overrasket over, siger han.

- Det må betyde, at der bliver givet en del kvajebajere derude i fodboldklubberne, for jeg synes virkelig, at det er en tåbelig måde at blive udvist på, lyder det fra den vestjyske disciplinærudvalgsformand, som umiddelbart ville have gættet på, at en af de mere fodboldrelaterede unoder ville toppe listen.

- Jeg troede, at det var enten hårdt spil eller nødbremser, som førte til de fleste røde kort, siger han og påpeger, at sprogbrug meget vel kunne være et indsatsområde for klubberne i den kommende sæson.

67 spillere udvist for slag

Mens listen over uddelte røde kort toppes af upassende verbal og nonverbal kommunikation, er også mere klassiske udvisninger - forårsaget af ting som spark og benspænd - kravlet højt op på listen.

Også deciderede slag er årsag til en del af de røde kort. Således er 67 spillere blevet udvist efter slag i denne efterårssæson.

Alle tallene skal dog holdes op imod, at der i denne efterårssæson er blevet spillet 8043 kampe i de jyske serierækker. Det betyder, at der i gennemsnit bliver spillet flere end 50 kampe for hver udvisning, der skyldes upassende sprog.

Du kan se top-5 på udvisningslisten her.

Udvisningsårsager efterår 14
Årsag Forekomster
Bruge fornærmeligt eller upassende sprog og fagter 155 (1,9 % af kampene)
Berøve oplagt scoringsmulighed (inkl. holde spiller og derved berøve scoringsmulighed) 135 (1,7 % af kampene)
Benspænd 81 (1,0 % af kampene)
Protestere ved handling eller ord 79 (1,0 % af kampene)
Sparke modspiller 68 (0,8 % af kampene)




Log ind