MENU

Slut med knopper i breddefodbold

En ny regel i breddefodbold forbyder knopper under fodboldstøvlerne. For mange grimme uheld og baneslitage er årsagerne.Fremover skal du spille med glat bund. Foto: David Kiær Nielsen


De fleste der har spillet fodbold, har prøvet at komme hjem fra en fodboldkamp med blå mærker på benene, efter at have været i nærkontakt med knopperne fra en modspillers fodboldstøvler.

Det er slut nu.

En ny regel i DBU Jylland betyder nemlig, at det er slut med at spille fodboldkampe med knopper - skrueknopper såvel som dem, som er støbt i plastik ind i støvlens bund. 

Spillerne skal beskyttes

Den nye regel er blevet lavet, for at beskytte spillerne, fortæller Jens Christensen fra DBU Jyllands Disciplinærudvalg, som har haft alt for mange sager på skrivebordet med spillere, som mere eller mindre forsætligt har plantet fodsålen, og dermed knopperne, direkte på en modstanders bentøj.

- Vi har kigget lidt på indendørsfodbold, hvor den slags hændelser jo slet ikke finder sted. Her er fodsålen flad som en pandekage, og derfor tænkte vi, at det må vi kunne lære noget af, lyder det fra Jens Christensen. 

- Det samme gør sig gældende i sportsgrene som badminton, curling og ballet, hvor udøverne ikke render rundt med grimme sår på skinneben og lår efter sammenstød med de her jern- eller plastikdupper, siger han.

Fodboldbanerne vil elske det

Jens Christensen har to kasketter på I DBU Jylland. Han står således ikke alene for at dele sol og vand lige i disciplinærsager, men er også kunstgræskonsulent. Han ved derfor en masse om de forskellige underlag, som de jyske breddefodboldkampe bliver afviklet på. 

Derfor klapper han også i hænderne ved tanke om, hvad den nye regel kan betyde for de hårdtprøvede græsbaner rundt omkring.

- Hvis man dropper knopperne og i stedet erstatter fodboldstøvlernes bund med noget, som bedst kan sammenlignes med en dejskraber, så er det klart, at fodboldbanerne vil se meget pænere ud, når vi når sæsonafslutningen. 

- Og der er jo fantastisk, for så bliver det lettere at spille smuk fodbold året rundt, lyder det fra Jens Christensen, som ikke orker at hører på argumentet om, at de manglende knopper vil kunne resultere i mange andre - og værre - skader. 

- Så må man jo bare sætte hastigheden lidt ned i venderingerne, og når man skal accelerere. Hvis du løber hen over en frossen sø, så kan du jo heller ikke bare sætte i fuld firspring med det samme, forklarer han.

Regelændringens ordlyd

Du kan læse den nye regel i sin fulde ordlyd her:

§ 01.04. I DBU Jyllands rækker er det ikke tilladt at spille med knopper/dupper under fodboldstøvlerne. I stedet skal der spilles med flad bund - man kan f.eks. vælge den nye skotype, ranslirpa, som har helt glat bund.


Log ind