Fodbold for Hjertet i Silkeborg Kommune: Giver leg og fællesskab

Silkeborg Kommune er en af flere jyske kommuner, der giver borgere med livstilssygdomme muligheden for motionsfodbold med dokumenteret effekt på sundheden.

 

FFH, Silkeborg 2020 Foto Rasmus Grønholdt

Fodbold for Hjertet i ØBG Silkeborg. Foto: Rasmus Grønholdt

 

Af: Rasmus Grønholdt, DBU Jylland Kommunikation // maj 2021

Fodbold for Hjertet er motionsfodbold for danskere med hjerte-kar-sygdomme, diabetes og andre livsstilssygdomme. Det har en dokumenteret effekt på sundheden for mennesker med livsstilssygdomme, og derfor kan det blive nøglen til succes i jeres kommune, når I skal have disse borgere i gang med at dyrke motion.

Fodbold kan jo noget helt specielt. Det giver især noget fællesskab, fordi man hurtigt kan slippe tøjlerne, når man er på banen. Jargonen bliver lidt en anden, og man når at glemme alt det udenom. Kaspar Ginnerup Knuden, leder af Idræt om Dagen i Silkeborg Kommune

Det er de fx startet med i Silkeborg Kommune, hvor de holder til i klubben ØBG Silkeborg. Kaspar Ginnerup Knuden er leder af Idræt om Dagen, og for ham og Silkeborg Kommune har fodbold noget af det, som deres borgere ikke bliver tilbudt i forvejen:

- Fodbold kan jo noget helt specielt. Det giver især noget fællesskab, fordi man hurtigt kan slippe tøjlerne, når man er på banen. Jargonen bliver lidt en anden, og man når at glemme alt det udenom. Hjertepatienterne på det her hold har jo mange gode tilbud nede i sundhedshuset – fx gymnastik. Fodbold har bare en anden tiltrækningskraft. Og så er der jo også en skjult dagsorden om at få mænd op ad sofaen – også selvom kvinder er mere end velkomne, lyder det.

Holdet er da også beriget af Sonja – eller ’Bette’, som hun bliver kaldt.

Aktiviteten tiltrækker – fællesskabet fastholder
En halv million danskere er ramt af hjerte-kar-sygdomme, og hvert år dræber disse sygdomme tusindvis af danskere. Her kan motion både forebygge og give et længere og bedre liv, og med de rigtige motionstilbud til målgruppen, bliver de gode vaner ikke droppet i det lange løb.

Og selvom de fleste borgere er glade for den kommunale genoptræning, de får, er det for de fleste lidt sjovere at have et fællesskab.

- Det er aktiviteten (fodbold, red.), der tiltrækker, og fællesskabet og god, varieret træning, som fastholder borgerne, lyder det fra Kaspar Ginnerup Knudsen, der også peger på, at de forskellige typer af motion skal være med til at forebygge, at borgerne bliver endnu mere syge eller får et tilbagefald.

Som du kan se, løber jeg ikke så godt, men jeg får lov at komme ud og få frisk luft og løbe en lille smule. Og så får jeg lov til at lege og være social med andre mennesker. Det giver mig en enorm tilfredsstillelse. Jørgen Hollænder Svendsen
FFH, Silkeborg 2021, Jørgen Foto Rasmus Grønholdt

Jørgen Hollænder Svendsen spiller Fodbold for Hjertet i ØBG Silkeborg. Foto: Rasmus Grønholdt


Jørgen får lov at lege og være social
En af spillerne på holdet er Jørgen Hollænder Svendsen. Han går også til gymnastik, men fodbold giver ham noget andet:

- Som du kan se, løber jeg ikke så godt, men jeg får lov at komme ud og få frisk luft og løbe en lille smule. Og så får jeg lov til at lege og være social med andre mennesker. Det giver mig en enorm tilfredsstillelse.

Normalt spiller Jørgen Hollænder Svendsen bordtennis to gange om ugen, men det er grundet corona-situationen ikke muligt i øjeblikket:

- Men jeg vil gerne fortsætte med begge dele. Selvom jeg ikke løber så meget, så kan jeg mærke, at jeg får mere luft nu, og det giver mig overskud og glæde.

ØBG Silkeborg: Ikke svært at sige ’ja’
Ifølge Chalotte Bak, der er formand i fodboldklubben, ØBG Silkeborg, var der ikke meget betænkningstid, da de blev spurgt, om de ville lægge græs til en helt ny målgruppe:

- Det var et nemt valg for os at sige ja. Vi vil også gerne hjælpe, og det her hold tager jo ikke banetiden for andre. Ret beset kræver det ikke det store af os som fodboldklub, selvom der selvfølgelig har været nogle møder og andre småting.

Derudover over har Chalotte Bak fungeret som træner i de første uger af forløbet. Coronatiden har gjort rekruttering af ny træner lidt mere besværlig end normalt. Hun er til gengæld glad for det samarbejde, de har haft med Silkeborg Kommune:

- Forløbet har et eller andet sted været genialt, og det er Kaspars (fra Silkeborg Kommune, red.) fortjeneste. Han har haft kontakten med sundhedshuset og har stået for rekruttering blandt meget andet, fortæller Chalotte Bak.

 

FODBOLD FOR HJERTET I JERES KOMMUNE

Vil jeres kommune tilbyde motionsfodbold til særlige målgrupper? Kontakt projektkoordinator Anders Østergaard. 

Anders Østergaard 2021
Projektkoordinator Anders Østergaard
89399963 51660221
 

SÅDAN KOMMER I I GANG

  • Efter kontakt mellem DBU Jylland, sundhedscenter og kommunen, bliver en arbejdsgruppe etableret.
  • DBU Jylland kontakter, efter grundig research og netværk, en fodboldklub. Langt de fleste klubber ønsker selv at være med i et tilbud til nye målgrupper. Også fordi træningen ligger uden for normale træningstider.
  • Når fodboldklubben er fundet, afholdes der igen møde i arbejdsgruppen. Her bliver arbejdsfordeling, plan for rekruttering og markedsføring drøftet. Også mere lavpraktiske ting som kontingentsats, træningstider og trænerkontrakt bliver aftalt.
  • Sidst men ikke mindst sendes den udnævnte træner på en træneruddannelse, der er skræddersyet til målgruppen. Uddannelsen er udarbejdet i samarbejde mellem DBU og Syddansk Universitet og tager seks timer.