Thomas Thomasbergs favoritøvelse

Thomas Thomasberg Øvelsen
Thomas Thomasberg MF

Beskrivelse af øvelsen:
Der spilles på en 2/3 bane. Et mål står på sin almindelige plads, mens målet i den anden ende skal trækkes cirka 20 meter ind på banen.

Det er en forsvarsøvelse, hvor man spiller syv mod ni – evt. otte mod ti –  alt afhængig af, hvilket system man foretrækker.

Angriberne har bolden og skal så egentlig bare spille i overtal og forsøge at komme til chancer.

For forsvarsspillerne gælder det om at få styr på organisationen, mens  de forskellige angreb bølger frem. Og når de så erobrer bolden, så skal de forsøge at spille sig hurtigt frem til en chance i modsatte ende. Derfor  skal man altid spille med en angriber som forsvarende hold. En slags  skyggeangriber, der først og fremmest skal bevirke, at det angribende hold ikke bare kan løbe frem med bolden, men samtidig skal han også være station, når spillet vender.

Indbyrdes relationer, forsvarsmekanismer og positionering i forbindelse med indlæg er blandt de ting, som øvelsen fungerer rigtig godt ved.

Fokuspunkter:
- Indbyrdes aftaler. Forsvarsspillerne kan arbejde på deres interne relationer, fx mellem backerne og midtstopperne. Øvelsen får indarbejdet nogle aftaler mellem midtstopperne og de centrale midtbanespillere, som ofte er hjernen på holdet.

- Forsvar dit mål. Med øvelsen kan dine spillere arbejde på at få den rette afstand mellem din forsvarskæde og midtbanekæde. Desuden får dine forsvarsspillere også en bedre forståelse for, hvordan de skal forsvare målet, når der kommer indlæg.

- Mange kamprelaterede situationer. Det er en ideel træning til de seks evt. syv bagerste spillere. Man får en masse indbyrdes aftaler på plads, fx hvornår skal centermidten bakke op på fløjen, hvis han er væk?

Hvorfor favorit:
Det er en af mine favoritøvelser, da der indgår mange taktiske elementer fra kampene. Det gør øvelsen meget brugbar. De defensive mekanismer bliver indarbejdet i spillerne, og så tvinger øvelsen (i positiv forstand) spillerne til at lave indbyrdes aftaler – til at tale sammen.

Fordele:
Man kan nikke genkendende til mange kamprelevante situationer i øvelsen. Eksempelvis kan man komme til at lykkes med et offensivt pres, hvis det ikke har fungeret i kampene. Man kan også lære at acceptere, at modstanderne har bolden - og starte forfra. Og finde ro og tryghed i at modstanderen har bolden.

Ulempe
Den er meget brugbar, så det er svært at komme med en ulempe. Men man kan godt argumentere for, at forsvarsspillerne kan blive for trygge ved at trække sig for langt tilbage. Det er kun naturligt, når angrebene bølger ind. Men i kampene skal de som regel længere frem.

Niveau og alder
Øvelsen kan godt bruges for seriehold. Måske er den ikke så relevant for de laveste rækker, da meget af indholdet helst skal have en taktisk præmis. Umiddelbart vil jeg sige, at den kan gå fra Serie 2 – der hvor man begynder at spille med linjedommere. Og så kan den bruges blandt de bedre U19 Drenge, U17 Drenge og måske de bedste U15 Drenge.