Lars Søndergaards favoritøvelse
Beskrivelse af øvelsen:
Det er en possession-øvelse, hvor man spiller otte mod otte plus to jokere. Banen går fra midterlinjen og ned til straffesparksfeltet, og bredden kan passende være straffesparksfeltets bredde.
Spillet går ud på at holde bolden i egne rækker. Der er frit spil, og det går ud på at spille den op fra de fire forsvarsspillere til de to midtbanespillere (plus to jokere) og op til angriberne, som skal forsøge at holde fast i bolden. Der er ingen mål med, så fra angriberne skal bolden spilles tilbage gennem rækkerne.
Spillerne skal gerne spille de samme pladser i øvelsen, som de gør til kamp. På den måde bliver øvelsen kamprelevant. Man kan også godt spille øvelsen som syv mod syv eller seks mod seks.
Vi spiller som regel i en formation, der hedder 4-2-2. Og så er de to jokere midtbanespillere, så man kommer i overtal på midtbanen. Men man kan jo træne øvelsen med det system, som man også spiller med.
Fokuspunkter:
Spilopbygning
Der bliver indøvet nogle forskellige spilopbygninger, som spillerne kan benytte i kampene. De lærer at spille i små rum og finde linjer i opspilet.
Genpres
Vi har stor fokus på genpresset i kampene, og det er øvelsen her med til at inkorpere hos spillerne. Og rent defensivt lærer bagkæden at skubbe op og lægge pres på. Det tvinger modstanderene til at slå lange bolde.
Positionsorientering
Spillerne bliver trygge i deres positioner og lærer at bygge spillet op fra deres respektive pladser på banen. Fx lærer midtbanespillerne at tilbyde sig og at tænke på, hvor og hvordan de skal modtage bolden.
Du kan faktisk selv vælge, hvad dit fokuspunkt skal være med den her øvelse.
Hvorfor favorit?
Den kan bruges til alt muligt. Og så er det ikke en skabelonøvelse. Det er en possession-øvelse med modstand. Den er kamprelevant. Den kan bruges uden store forudsætninger. Spillerne får tryghed i deres positioner.
Fordele
Det er vigtigt for mig, at spillerne får indlært positionsorientering. Du kan bruge spillerne på forskellige positioner – og give dem erfaring i de nye positioner. Du er ikke afhængig af, at der er en stor skare til træning. Og så er det en fleksibel øvelse, der giver god mulighed for progression, og hvor du kan bruge flere spilsystemer.
Ulemper
Angriberne bliver ikke retvendt mod mål, da der ingen mål er med i øvelsen. For at udvikle angribernes evner som målscorere, så skal man nok benytte en anden øvelse. Man kan godt udvide øvelsen med mål og eventuelt en større bane, men så bliver det bare en anden slags øvelse.
Niveau og alder
Alle kan bruge øvelsen. Man kan gøre banen større eller mindre, så det passer til ens niveau. Hvis man er et breddehold, så kan man med fordel gøre banen større, så der kommer et vist flow i spillet. Og jeg mener absolut også, at øvelsen kan benyttes i ungdomsfodbold.