Kenneth Andersens favoritøvelse

Kenneth Andersen FCM Kenneth Andersen, FCM-træner. Foto: Mads Hviid Jakobsen.
Kenneth Andersens Favoritøvelse Vandret (1) Grafik: Trine Gylling Barnow

Beskrivelse af øvelsen
Man rykker målene frem til kanten af straffesparksfeltet i begge ender, og så spiller man fra felt til felt på en 11-mandsbane. Banens bredde skal snævres ind, så den går til siderne af felterne.
Man spiller 7:7, 8:8 eller 9:9. Vi spiller som regel 7:7.

Så definerer man nogle betingelser ud fra de fokuspunkter, man har sat sig for at have øjnene rettet imod. Vi plejer at spille med to berøringer og med flade afleveringer, altså ikke over knæhøjde, og så med fri berøring på modstanderens banehalvdel.

Vi stiller som regel op med 3-2-2. Man skal forsøge at stille op, så det passer efter den formation, man spiller med. Om det så er med en, to eller tre angribere, det afhænger af ens ønskede startformation.

Vi kører typisk øvelsen i 20-30 minutter, og undervejs laver jeg spilstop, hvor jeg guider spillerne. Vi kører den også med tre gange otte minutter eller fire gange seks minutter, hvor jeg så bruger pauserne på spillersnakke.

Fokuspunkter
Man kan lave betingelserne i spillet, som fremmer det, man gerne vil.

Hvis man har de offensive briller på, så har vi fokus på gennembrudsspil med to touch, flade bolde, ingen lange afleveringer, masser af bevægelse, dybe løb, vendinger i spillet og naturligvis afslutninger.

Rent defensivt kan man også have fokus på de taktiske elementer, fx ens presspil.
Vi bruger mest øvelsen ud fra et offensivt synspunkt.

Progression/variation
Der er et væld af muligheder for progression i spillet. Det kan være antallet af spillere, dog vil jeg ikke lave den med færre spillere end 7:7. Der kan ændres i størrelsen på banen. Man kan sætte forskellige betingelser, hvis spillerne fx ikke er så dygtige, så kan man arbejde med tre eller flere berøringer – hvis de derimod er rigtig dygtige, så kan man køre med en eller to berøringer.

Hvorfor favorit
Jeg kan godt lide, at spillet er funktionelt og ligner det færdige spil så meget som muligt.
Øvelsen er fleksibel og kamprelevant, og så er der mulighed for at putte mange taktiske elementer i det.

Næsten uanset, hvad jeg træner, så kan jeg få det frem i det her spil, både offensivt og defensivt.
Det motiverer også spillene at få lov til at spille noget fodbold, og det gør de med denne øvelse.

Niveau og alder
Jeg vil sige, at man i hvert fald skal op på U17-niveau. Det kan måske godt fungere med U15-spillere, men så skal det nok være på en mindre bane.
Jeg har brugt den rigtig meget på U19-hold, og også da jeg trænede Billund IF’s Serie 1-hold.