Få styr på løbemønstrene

Min Favoritøvelse Marts 2020 1 Lars Olsens favoritøvelse
Lars Olsen 2 Lars Olsen

Beskrivelse af øvelsen
Man spiller på lidt over en halv bane, fra modsatte cirkel i midtercirklen og så ned til mållinjen. Man spiller 10 mod 0, eller 10 mod 1, for der skal være en målmand i det mål, man skal forsøge at score på.

Man sætter ti frisparksfigurer op på de positioner, som et modstanderhold kunne have, og så spiller man med frit spil med start fra forsvarsspillerne. Dog er der altid fokus på diverse opbygninger i spillet, og dem er der faktisk uendelige muligheder af.

Efter endt spil, forhåbentligt med et mål til følge, starter man forfra med bolden i forsvarskæden.

Vi spiller typisk øvelsen i 20 minutter.

Den overordnede læresætning er, at spillerne skal tænke selv. Man kan vise dem forskellige opbygninger, som de får indøvet – og det kan godt være over en lang periode. Men når spillerne er bekendt med øvelsen og diverse opbygninger i spillet, skal de selv vælge en angrebskonstruktion. Jeg kan bedst lide, når spillerne selv tænker på, hvilken mulighed de har.

Forskellige opbygninger
Det handler om spilmønstre, og om hvordan spillerne skal føre bolden fremad i banen. Spillerne får de ønskede spilmønstre ind under huden med øvelsen. Det er angrebsopbygninger og gennembrud via fx overlap, vendinger, diagonalafleveringer, indlæg, dybe stikninger og ikke mindst afslutninger. Man kan også lægge fokus på opbygningsspillet nede fra forsvarsspillerne.

Progression/variation
Man kan bygge på, så man kører to eller flere opbygninger i samme angreb. Men det mener jeg, man skal være tålmodig med at bygge på. Tingene skal sidde der, før man bygger på.

Man kan også indsætte modstandere på fx forsvarspositionerne. Også det skal man dog være varsom med. For en af de vigtigste elementer i øvelsen er, at det skal lykkes for det boldbesiddende hold.

Man skal hele tiden lægge vægt på, at det er ham med bolden, der bestemmer, hvor bolden skal hen.

Hvorfor favorit:
Jeg mener, det nemmeste i fodbold er at forsvare. Det er sværere at angribe, og det træner vi med denne øvelse. Det her er en offensiv øvelse, der har fokus på, hvordan vi kan kombinere os gennem modstanderens forsvar. Den har alle elementer af spillet, når man er boldbesiddende, og du kan sætte øvelsen op, så den passer til jeres spillestil.

En god ting ved øvelsen er, at du tager én ting ad gangen. Det modsatte er ofte mere forvirrende, end det gavner. Tålmodighed er væsentligt med øvelsen, da de forskellige opbygninger og kombinationer skal køres mange gange, før de sidder fast i spillernes bevidsthed.

Ulemper
Når en opbygning mislykkes, så taber spillerne hurtigt humøret.

Og så kan man jo med rimelig stor sandsynlighed score med 10 mod 1. Det er straks sværere, når der er modstandere på – og så skal man måske prøve 20 gange, før det lykkes. Man kan ikke selv bestemme, hvordan modstanderne forsvarer, og hvis bare én af modstanderne rykker sig, så skal vores spillere reagere på det, hvilket gør opspillet sværere. Desuden er det også en ulempe, at øvelsen ikke træner noget defensivt.

Niveau og alder
Jeg vil vurdere, at den kan bruges fra 12-årsalderen og så opefter. Det handler om en strategi og at få de her løbemønstre og tanker frem hos spillerne. Og med tiden gøre det pr. automatik.