Flemming Pedersens favoritøvelse

Flemming Pedersen Favoritøvelse Illustration: Marie Lauridsen
Flemming Pedersen Fotokredit Noah Thilemann Flemming Pedersen. Foto: Noah Thilemann

Selve øvelsen:
Der spilles på en halv 11-mandsbane, og der skal optimalt set være 18 spillere + to målmænd. Banen sættes op i en oval form (se illustration) med fem zoner. Der spilles 11 mod 9, da to gule spillere (jokere) altid er med det boldbesiddende hold.

Spillet starter fra målmanden, og det handler så om at bygge spillet op og ende med at komme til en afslutning. Vi spiller med max. to berøringer, bortset fra i outer-zonen (zone 1 og zone 5, red), hvor der er frie berøringer.

Det forsvarende hold skal beholde spillerne i deres respektive zoner. Vi spiller med offside i outer-zonerne.

Bliver bolden erobret, fortsætter spillet uden begrænsninger. Ryger bolden til gengæld ud af spil, starter den forfra hos keeperen.

Deler vi to lige gode hold, så skiftes de til at starte med bolden fra målmanden. Kører vi med et A-hold mod et B-hold, så starter bolden hos A-holdet hver gang.

Vi plejer at køre med øvelsen 20-30 minutter ad gangen.

Hvorfor favorit:
Spillerne lærer at træffe de rigtige beslutninger i kamprelevante situationer. Der er mange repetitioner i de gentagende opbygninger, og de erfaringer tager de med til, når de står i samme situation i kampene. Spillerne udvikler en gavnlig forståelse for spillet.

Fokuspunkter:
- Spil gennem linjerne. Boldholderen skal lære at træffe den rigtige beslutning i pasningerne gennem linjerne, ud fra de tre-fire muligheder han eller hun typisk har.

- Offensive positioneringer.
Der er også fokus på at komme ud af skyggen, da vi arbejder meget med at spille igennem linjerne eller rundt om modstanderne.

- Ro på bolden.
Spillerne skal være rolige, når de er på bolden og komme tæt på modstanderen (det vil sige opsøge pres), inden de afleverer, for at opnå den højeste effekt.

-
Orientering. Spillerne skal orientere sig, inden de modtager bolden. Den boldmodtagende spiller skal åbne kroppen op og forsøge at modtage bolden på den offensive fod.

- Timing.
Vi øver også i at løbe dybt på modstanderens bagerste kæde via en gennembrudsbold.

Ulemper:
For mig er der ikke nogen ulemper.

Ønsker jeg mere pres på bolden, så giver jeg mere frit spil til forsvarsspillerne.

Bliver bolden brudt i opbygningsspillet, kører vi ofte med frit spil, indtil den er ude. Så starter vi forfra med et struktureret spil, som går over i et kaosspil. Der kommer så elementer som genpres og omstillinger med også. I en øvelse som den her, kan jeg få alt med. Derfor er jeg tilhænger. Den er meget brugt i FC Nordsjælland og på vores akademi.

Målgruppe:
Man kan reducere spillets kompleksitet, så den også duer helt ned til U11-spillere. Det kan være med fx større zoner eller flere berøringer. Det er vigtigt at designe øvelsen til den enkelte spiller og gruppe. Det gælder uanset niveau.