MENU

28.000 unge tager på efterskole

Mange fodboldklubber er frustrerede over, at de unge tager væk på efterskole. Men hvad kan man egentlig gøre for at bevare tilknytningen og få teenagerne tilbage i klubben? Få fem gyldne efterskoletips her.

foto: Henrik Bjerregrav
Giv de unge gode grunde til at holde kontakten til fodboldklubben, mens de er på efterskole (foto: Henrik Bjerregrav)


Kender I det? I foråret har I en velfungerende ungdomsårgang, der kender hinanden indgående og der er masser af spillere. Så tager 10 spillere på efterskole hen over sommeren og der er ikke engang spillere nok tilbage til et enkelt hold.

Men gør I noget ved det? Er der overhovedet noget at gøre?

Udnævn en efterskoleansvarlig i klubben

Hvert år tager 28.000 unge på efterskole (kilde: efterskoleforeningen) og mange af dem er fodboldspillere, der altså ikke er til rådighed hjemme i klubben længere.

Der er større chance for at få spillerne tilbage i klubben efter endt efterskoleophold, hvis der er en efterskoleansvarlig i klubben, der sørger for at holde kontakten ved lige. Måske kan man endda også gøre brug af spillerne i friweekender efter aftale?

Derudover er der også et større overblik for klubben, hvis en enkelt er ansvarlig for kontakt til efterskole-eleverne og deres forældre.

Men er det nu ikke en fuldstændigt uoverskuelig opgave at være efterskoleansvarlig for spillere, der ikke er i klubben?

Lav en konkret arbejdsplan

Opgaven som efterskoleansvarlig behøver ikke at være ukonkret, langt fra. Her er et eksempel på en specificeret arbejdsplan, der gør opgaven simpel og også giver både trænere, teenagere og forældre et overblik.

Arbejdsplan:
1. Afklar seks måneder forinden, hvor mange der skal på efterskole, typisk i U15-årgangen.
2. Hvilke efterskoler skal de på?
3. Hvad vil de unge gerne have af tilbud, mens de er på efterskole?
4. Hvad har klubben af tanker om den kommende sæson, der omhandler den pågældende efterskoleårgang?
5. Tag en snak med de unge mennesker om, hvilke ønsker de har til klubben, mens de er afsted, samt hvilke forventninger de har til klubben, når de vender hjem? 
6. Følg op på de unge mennesker, lige inden de tager afsted på efterskole. Sørg for, at der er forventningsafstemt.
7. Vedligehold sociale medier og andre kommunikationskanaler under efterskoleophold. 
8. Lav en afklaring med efterskolespillerne om, hvordan og hvornår I kontakter dem efter endt ophold. Husk at respektere, at de unge mennesker kan ændre interesser og flytte fokus væk fra fodbolden.

De 5 gyldne efterskoletips

- Få en efterskoleansvarlig
- Søg dobbeltlicens
- Hold kontakten
- Lav et samarbejde
- Brug weekenderne

I vores efterskole-tema kan du få uddybet de gyldne efterskoletips og samtidig læse meget mere om, hvad andre klubber har haft succes med at gøre. Din klub kan også få gratis hjælp og vejledning fra en af vore klubrådgivere.


  

Log ind