Da jysk fodbold kom i historiebøgerne

En sensommerdag i 1934 slog Jyllands udvalgte hold sensationelt datidens uovervindelige københavnske mandskab 6-3 foran 17.000 tilskuere på Aarhus Stadion. En legendarisk kamp, der for alvor indskrev jysk fodbold i historien.

Jysk_fodbold_i_historiebøgerne.jpg

Den 9. september 1934 blev en sensommersøndag, der skulle gå over i dansk fodboldhistorie.

Efter mange års forsøg var det lykkedes Jydsk Boldspil-Unions formand, den forhenværende AGF-spiller og -leder, Hans Gossmann, at arrangere en kamp mellem udvalgte hold fra København og Jylland.

Det var en kæmpe sensation, da jyderne i grønne trøjer og hvide bukser vandt kampen 6-3 over de altdominerende københavnere. Resultatet var særdeles uventet, da spillerne fra hovedstaden praktisk talt udgjorde det danske landshold, og københavnske klubber vandt danmarksmesterskabet hvert år.

 

Tilskuere fra nær og fjern

Kampen, som skulle spilles på Aarhus Stadion, blev imødeset med stor interesse i hele landet. På kampdagen strømmede folk til fra alle egne. Der var indsat hurtigkørende særtog fra Nord-, Syd-, og Vestjylland i dagens anledning, og københavnske aviser arrangerede fællesrejser fra hovedstaden.

Den søndag formiddag var der en tilstrømning af biler fra hele Jylland mod Aarhus af hidtil usete dimensioner. Mellem klokken 11 og 12 var grøftekanterne langs landevejen fra Brabrand og ind mod Aarhus fyldt med bilister, der nød deres medbragte frokost i det strålende solskin.

Allerede klokken 8 om morgenen var de første, forventningsfulde fodboldentusiaster begyndt at stille sig i kø ved stadion. Portene åbnede klokken 11.30, og klokken 13.30 var stadion fyldt til bristepunktet.

 

Stadionrekord og royal tilstedeværelse

Billetprisen ved indgangen lå mellem en og tre kroner, og tilskuertallet til den udsolgte kamp nåede 17.000, der til dato stadig er stadionrekord. En nybygget ekstratribune samt stolerækker og ståpladser på løbebanen muliggjorde, at stadionkapaciteten blev øget med 7.000 personer. Selv kong Christian 10. var til stede for at overvære kampen.

Uheldige tilrejsende, der ikke nåede at få billet måtte følge kampe uden for stadion, og i trækronerne hang drenge, der håbede at kunne se kampen derfra.

Et 16-mands orkester spillede op inden kampstart, og publikum sang lystigt med men blev bedt om ikke at vugge i takt til musikken af frygt for, at tribunerne kunne falde sammen!

 

Omfattende forberedelser til den store dag

Forud for kampen lå mange timers klargøring af græstæppet og stadionfaciliteterne. Der blev bygget ekstra ”nødtørftshuse” – det vi i dag vil kalde toiletter, og bygningerne fik ny maling. På kampdagen skrev Aarhus Stiftstidende følgende:

”Da solen i aftes gik ned, lå Aarhus Stadion skinnende forventningsfuld i bevidstheden om, at det er i dag, det foregår. Stadionbygningen er nypudset og renset i alle kroge, og græsbanen grøn og lækker som nyudsprungen bøgeløv.”

 

Tremålsføring efter fem minutter

I 1934 var opvarmning ikke nødvendigvis en del af kampforberedelserne. Det københavnske hold ankom omklædt til stadion direkte fra hotellet ti minutter før kampstart, men jyderne mødtes i omklædningsrummet en time før kampstart.

Klokken 14 fløjtede kampens svenske dommer kampen i gang, og efter fem minutters spil førte det jyske mandskab sensationelt 3-0. Publikum var ellevilde over den utrolige drejning, kampen så hurtigt fik.

Efter pausen, som stod på orkestermusik med blandt andet ”Jyden han er stærk og sej”, begyndte anden halvleg mere lige. Københavnerne fik reduceret til 4-3, inden jyderne manifesterede sejren med yderligere to scoringer og slutresultatet 6-3. AGF-spillere stod bag alle seks jyske mål, hvoraf fire blev sat ind af Kai Nielsen.

Efter slutfløjtet løb tilskuerne på banen i vild jubel, og de jyske spillere modtog publikums hyldest fra stadionbygningens balkon.

 

Betydning i dansk fodboldhistorie

Kampen gav genlyd i hele landet og blev en mærkedag i dansk fodbold. Det ekstraordinære resultat bragte kampen på forsiden af Aarhus Stiftstidende dagen derpå under overskriften ”Jydsk Fodbolds store Dag”.

Den jyske sejr medførte, at der var for første gang i dansk fodboldhistorie var jysk flertal på landsholdet, da man ugen efter mødte Norge i Oslo. 

Kilde: Århus Onsdag