Overbevisende tal: Fodbold forbedrer dit humør

86,5 procent af de jyske fodboldspillere mener, at de generelt er i bedre humør, fordi de spiller fodbold. Det viser tallene fra en stor undersøgelse med svar fra 1250 fodboldspillere.


Der er masser af smil på de jyske fodboldspillere. 86,5 procent angiver, at de får et bedre humør af at spille fodbold. Foto: Henrik Bjerregrav

Når de jyske fodboldspillere har været til fodbold, er det ikke kun ømme stænger og røde kinder de tager med sig hjem.

De tager også smil på læben og godt humør med sig videre - selv længe efter, at fodboldkampen eller træningen er slut.

I en stor undersøgelse fra DBU Jylland, hvor flere end 1250 fodboldspillere har svaret, har 86,5 procent nemlig angivet, at fodbold forbedrer deres generelle humør.

Forsker: Man kan ikke forestille sig noget vigtigere

Ifølge Glen Nielsen, som er lektor ved Idræt, individ og samfund ved Københavns Universitet, giver de 1250 fodboldspilleres svar rigtig god mening. Fodbold indeholder de elementer, der skal til, for at vi kommer i godt humør.

- Humør er jo et andet udtryk for mental trivsel, og man kan sige, at der er tre ting, som er vigtige, for at vi trives. For det første giver det trivsel, når vi oplever relationer til andre mennesker. Herudover skal man opleve mestring eller kompetence, og den sidste ting er følelsen af autonomi eller selvbestemmelse.

- Selv om der måske ikke er en meget høj grad af autonomi i fodbold, så er det jo et holdspil, hvor der er en stor social relation. Vi oplever, at vi gør noget for andre, når vi spiller fodbold, og det bliver vi simpelthen lykkelige af, lyder det fra forskeren.

- Vi har også en oplevelse af kompetence, fordi fodbold er en teknisk sport. Den følelse vil man f.eks. ikke have i spinning, hvor man blot skal være i stand til at sætte sig op på cyklen og trampe i pedalerne, siger Glen Nielsen og understreger, at det er en kæmpe fordel at dyrke en idræt, som giver godt humør.

- Man kan næsten ikke forestille sig noget vigtigere. En læge ville kalde det for at gøre noget godt for sit mentale helbred. Når du oplever de her ting, så modvirker det f.eks. stress. Herudover kan man sige, at fodbold er indre motiverende. At man laver aktiviteten for aktivitetens egen skyld og fordi man har det sjovt undervejs. Og hvis der er noget, som skaber fastholdelse, så er det det, lyder det.

Midtbanespillerne er de gladeste

Undersøgelsen viser ikke alene, at næsten ni ud af ti fodboldspillere bliver i bedre humør af at trille med læderkuglen – den viser også, at der også er et lille forskel i, hvor stort smilet er, afhængigt af, hvor på banen du spiller.

Især midtbanespillerne angiver, at de generelt kommer i bedre humør, når de spiller fodbold. 88,8 procent af midtbanespillerne siger nemlig, at deres generelle humør bliver forbedret, fordi de spiller fodbold. Herefter følger forsvarsspillerne med 86,4 procent, målmændene med 85,2 procent mens angriberne er rosinen i pølseenden med, stadig imponerende, 82,6 procent.

- Det synes jeg, giver god mening. Midtbanespillerne er jo måske dem, der er mest centrale i spillet og derfor oplever den største sociale relation indenfor kridtstregerne. Herudover har de bolden meget, og har dermed større chance for at opleve, at de lykkes med noget. Omvendt er det meget alt eller intet for angriberne, som får en dårlig oplevelse, hvis de brænder en åben chance, siger Glen Nielsen.

Læs også

Se de mest populære kælenavne i de jyske fodboldklubber
1250 fodboldspillere: Fællesskabet er afgørende

Log ind