Fodbolddommer: Det er mere end et studiejob

Martin Bødker studerer til daglig på Erhvervsakademiet Dania, men når han ikke er over bøgerne, bruger han noget af sin tid på at fløjte fodboldkampe. Han føler, at han får mere ud af dommergerningen end mange andre studiejob.


Martin Bødker har dømt fodbold i halvandet år og er indrangeret til Serie 2. Foto: Aske Gott Sørensen.


Martin Bødker kalder egentlig ikke sit virke som dommer for et studiejob. Selvom han er studerende, og dommerafregningen er hans eneste indtægt udover SU, er det alligevel ikke for alvor et studiejob. Han har prøvet at være bartender og stå i en kiosk, men det er ikke det samme, fortæller han.

- Det er noget helt andet at være dommer. Det kan ikke sammenlignes. Det her gør jeg jo ikke for pengenes skyld, jeg gør det, fordi jeg vil det, og jeg glæder mig hver gang, jeg skal ud. Det er fedt at komme ud og være med til at få en fodboldkamp til at flyde mellem to hold, der bare vil spille bold. Så er pengene egentlig bare en ekstra bonus.

Han har været dommer i halvandet år, og da han for nylig flyttede fra Thyborøn til Aarhus for at læse handelsøkonomi, begyndte han helt naturligt at tage fløjten i serierækkerne i Aarhus og omegn. I dag er det en kamp mellem DGL 2000 og Christiansbjerg IF i Serie 3, der er på programmet.

De hurtige beslutninger

Kampen, som blandt andet byder på et straffespark til DGL 2000, bliver fløjtet med stor ro af Martin Bødker. Hans 18 måneder med dommerkort og cirka 80 kampe har både været med til at udvikle ham på og udenfor banen.

- Man udvikler sig personligt som dommer. Jeg har altid været rimelig udadvendt, men at skulle have mod til at tage nogle hurtige beslutninger, som kan føre til diskussion, det er med til at udvikle en. Det kan du også bruge i din hverdag, fordi det giver en ro, når det hele går lidt stærkt.

Derfor er han heller ikke i tvivl om, at dommergerningen kan hjælpe ham senere hen.

- Når jeg skal ud og søge job, vil jeg helt sikkert lægge vægt på, at jeg er dommer, for det giver dig rigtig meget i forhold til beslutninger og kontakt med mennesker. Man lærer at stå i nogle situationer, som ikke er lige sjove, men som man løser.

Alle kan blive dommer

Martin Bødker er rykket hurtigt op gennem rækkerne på sine 18 måneder med dommerkort. I dag dømmer han Serie 2 som det højeste, men selvom han finder sig godt til rette på banen, mener han ikke, at det kræver en bestemt type at blive dommer.

- Først og fremmest skal man jo bare være interesseret i fodbold og have lidt blik for spillet, men ellers tror jeg ikke, man skal være en bestemt type. Man finder hurtigt ud af, hvordan man kommer bedst omkring det, og man lærer sig selv at kende.

Han er glad for, at han kan bruge dommerfaget som studiejob, selvom han ikke kalder det det.

- Jeg kunne nok have fået det samme bag kassen i Netto, men her laver jeg noget, jeg synes, er sjovt, og som også giver mig noget med i rygsækken, som jeg ikke får i Netto. 

Log ind