Vejen til en masse gode oplevelser

Lige nu er der ekstra gode muligheder for at uddanne sig som fodbolddommer. Her kan du læse 18-årige Frederik Svendsens historie. Det er ca. halvandet år siden, at han tog sit dommerkort. Siden har han taget springet til Serie 3 og kan allerede se tilbage på en masse gode oplevelser.

 
18-årige Frederik Svendsen blev uddannet som dommer for ca. halvandet år siden og har allerede taget springet op i Serie 3. (Foto: John Jacobsen)


DBU uddanner hvert år et stort antal nye fodbolddommere, og netop nu er der masser af kurser over hele Jylland

Men hvad siger de unge egentlig selv til lederrollen?

Det har vi spurgt en af de nyuddannede om, nemlig Frederik Svendsen.

Han fik lyst til dommergerningen efter selv at have været utilfreds med forskellige dommere og kendelser:

- Jeg syntes jo ikke altid, at det er fair blot at brokke sig, hvorfor jeg mente, at det var på tide, at jeg selv trådte i dommerens sted – og for at bevise overfor mig selv at jeg kunne gøre det bedre. Jeg må dog erkende, at det ikke altid er lige nemt, siger Frederik Svendsen.

Han tog sin dommereksamen i efteråret 2015 og er allerede rykket i Serie 3 – bl.a. fordi han har en stor forståelse for fodboldspillet.

Frederik har nemlig spillet fodbold i 15 år og er stadig aktiv spiller - p.t. som keeper på Vardes Danmarksserie hold, hvor han også har stort gavn af at have det store overblik.

Man er ikke alene som dommer

At blive fodbolddommer kan nogle gange opleves som at være lidt alene i verden. Men der er både støtte og rådgivning til de nyuddannede:

- Der er ofte 22 spillere, som hver har deres mening imod min. Men her i opstarten har jeg haft Dennis Christiansen og Jeanette Siegumfeldt som personlige vejledere, hvilket har været super lærerrigt. De har begge hjulpet mig rigtig godt i gang med dommergerningen og givet mig nogle vigtige værktøjer som dommer, hvorfor jeg aldrig har følt mig alene. Hvis jeg har været i tvivl om noget i fodboldloven har jeg altid kunne ringe til een af dem og fået godt råd jeg kunne arbejde videre med, forklarer Frederik Svendsen og fortsætter:

- Jeg har desuden valgt at melde mig ind i Sydvestjysk Fodbolddommerklub – og det har jeg absolut ikke fortrudt på noget tidspunkt. Klubben har været utrolig støttende og hjulpet mig med mange af de praktiske forhold hvilket man som ny dommer udsættes for. Herudover er det fedt at føle sig som en del af et fællesskab – og det har man absolut i den lokale dommerklub, siger Frederik Svendsen.

Han tog sit dommerkort sammen med sin gode ven Marc Bannwart Thomsen.

- Vi har fulgt hinanden tæt og bruger ofte hinanden at sparre med, hvilket også har været en stor hjælp for os begge. Men herudover har vi også i mit lokalområde mange dygtige og rutinerede dommere, som jeg kan lære rigtig meget af. Selvom det hurtigt kan blive en konkurrence om at komme højest op i rækkerne, så handler det mest for Marc og mig om at udvikle os mest muligt. Lige nu befinder jeg mig en række over Marc, men det betyder ikke det store. Vi har en klar målsætning om, at vi skal videre – og første målsætning er at blive triodommer, hvilket betyder at vi skal rykke i Serie 2, siger Frederik Svendsen.

Hvor mange kampe dømmer du?

- Jeg dømmer ca. 1-2 kampe om ugen, da jeg jo også stadig bruger megen tid som aktiv spiller. Jeg ved jo også godt, at jeg inden alt for længe skal træffe et valg for min videre karriere. Enten skal jeg satse på fodboldspillet – eller også må det være dommergerningen. Indtil da nyder jeg bare at kunne gøre begge dele. Jeg er lige nu i gang med mit 3. år på HTX i Esbjerg og begynder først nu at modtage SU. Derfor har dommergerningen også hjulpet godt til med lidt lommepenge.

Hvad siger omgangskredsen til, at du er blevet fodbolddommer?


- Som udgangspunkt er det jo ikke noget, der snakkes så meget om. Dog er der ingen tvivl om, at mange af mine kammerater syntes det er fedt og sejt at jeg også har turde melde mig som fodbolddommer. Herudover har jeg jo lige pludselig lært nogle regler i fodbold – som ingen af mine kammerater kendte til – og hermed kan jeg figurerer som ekspert i fodboldloven, og får derfor ofte det sidste ord.

Hvilke oplevelser har du haft ved at være dommer indtil nu?

- Jeg har absolut primært haft gode oplevelser – og det er de positive oplevelser, som overskygger alt andet. Dog oplever man desværre enkelte gange trænere og forældre, som ikke altid har den helt store respekt for dommeren – og dette kan medføre til at ødelægge en kamp. I en tid med dommermangel er det derfor langt mere vigtigt at de bakker dommeren op – uanset om de er enige eller ej i en tilfældig kendelse. Og uanset, hvor godt eller dårligt der dømmes – så kan det jo ej heller være anderledes end at en fodbolddommer også kan lave en lille fejl. Jeg har det dog rigtig godt når jeg får at vide, at jeg har dømt en god kamp af spillerne og trænerne. Det giver et godt rygstød til den næste kamp, siger Frederik Svendsen, som dog også selv ved, hvis en kamp ikke har fungeret helt som han havde forestillet sig.

Vil du kunne anbefale andre at blive fodbolddommer?

- Ja, jeg vil helt klart anbefale alle unge mennesker, som har interesse i fodboldspillet, at tage en fodbolddommereksamen. Udover en masse gratis motion så får du en masse frisk luft og oplever mange nye bekendtskaber. Herudover oplever du at få en lederuddannelse, hvor det gælder om at træffe beslutninger her og nu, hvilket kan være til stor gavn i den videre civile karriere. Endelig er det forholdsvist nemt at uddanne sig til dommer, hvis man har interessen og endelig må man ikke glemme, at de lokale fodbolddommerklubber altid er meget villige til at hjælpe dig på vej, forklarer han.

Fodbolddommer - er det dig?

Kunne du tænke dig at lede fodboldkampe? Og vil du gerne udvikle dig personligt og samtidig kombinere det med masser af motion og frisk luft?

Til februar og marts kan du tage dommerkortet på bare to weekender, når der blændes op for en stribe DBU Dommergrundkurser rundt om i Jylland.

I alt er der hele 12 DBU Dommergrundkurser på programmet, og kurserne er geografisk placeret, så ingen bliver snydt.

Alt dette får du med i pakken:

- Fodboldloven er det primære indhold i den teoretiske del af undervisningen.
- Den praktiske undervisning foregår en weekenddag. Der afsluttes med dommereksamen, som består af en mundtlig prøve.
- På weekenddagen er der praktisk betonede emner med følgende indhold:

Praktisk dommergerning 
Opvarmning
Praktisk træning og dommerens virkemidler 
Grundlæggende ledelse herunder placering 
Dommeren som leder
Kommunikation 
Gruppearbejde
Praktiske vink 
Evaluering og afslutning 

Det koster bare 1.990 kr., og prisen dækker undervisning, materialer, lovbog, eksamen og eksamensgebyr. Flere fodboldklubber tilbyder finansiering for deres medlemmer. 

Tekst og foto: John Jacobsen, DBU Jylland Region 4's PR gruppe


Læs også:

Fløjt året i gang med et dommerkort



Log ind