På Stjerneholdet er den 53-årige yngst

I Bramming løber en flok gråsprængte mænd rundt og spiller fodbold hver torsdag morgen – og det har de forresten gjort i 45 år.


Stjerneholdet er klar til fodbold en kold december-morgen. Foto: Ina Tofterup.


En mørk og kold torsdag morgen sidst i december er stadionlyset tændt på Bramming Stadion, for stjerneholdet er mødt frem til træning fra klokken 7-8. 16 fodboldveteraner i alderen 53-85 år boltrer sig på græsbanen, der er dækket af rimfrost.

Der bliver ikke brugt voldsomme ressourcer på opvarmning, for kræfterne skal jo spares til den ultimative scoringschance. Men hvad driver dem egentlig ud på den kolde, mørke fodboldbane sådan en julemorgen?

- Vi har et fantastisk netværk her på holdet. Vi er vidt forskellige personer, men holdet giver os et helt særligt kammeratskab, forklarer Henning Ravn, pensioneret vicepolitikommisær og byrådsmedlem i Esbjerg Kommune.

Han påpeger, at der både er butiksfolk, skorstensfejere, borgmestre og mange andre professioner i spillertruppen (heraf en del pensionerede), men styrken ligger netop i at dyrke et fællesskab, der er så alsidigt og interessant.

- Vi kan snakke om alt, vi snakker bare ikke om politik, kommer det fra byrådsmedlemmet med et glimt i øjet.

45 år med motion og fællesskab

Mens træningen er i fuld gang ude i mørket, går Egon Lorentzen og Benny B. Hansen og forbereder morgenmaden i klubhuset. Kroppene kan ikke længere holde til fodbold, men fællesskabet slipper de ikke.

- Jeg har været med fra starten for 45 år siden og for mig er det her kammeratskab helt uvurderligt. Her er man aldrig alene, lyder det fra eksborgmester Egon Lorentzen.

Benny nikker, imens kaffemaskinen lystigt klukker og så fisker han en stor tavle frem med et pertentligt udfyldt fremmøde-skema. Der er nemlig en pokal til den flittigste spiller og her er der hård konkurrence.

Seneste modtager af pokalen havde en pletfri statistik med 53 træninger på et år og i 2016 er det holdets absolutte alderspræsident, Harald Madsen på 85, der har lagt sig i spidsen.

Strenge optagelseskriterier

Spillerne er kommet ind fra banen, og mens de får et bad, støder et par medlemmer mere til morgenmaden. Det er nemlig tilladt at cykle en tur, hvis helbredet trænger til en lille fodboldpause. Bare man holder sig i gang, så venter morgenmaden og fællesskabet.

Udover at være en lille lokal mini-erhvervsklub for Bramming, så styrker fodboldfællesskabet i høj grad det lokale sammenhold.

Det mener i hvert fald formanden, som faktisk selv pendler til byen udelukkende for at være med på stjerneholdet. Han bor i Esbjerg og arbejder i den modsatte retning, men netværket trækker ham til Bramming minimum en gang om ugen.

- Jeg holder mig i gang på den her måde og holder kontakt til gamle venner, forklarer han.

Næstformand Peter Hansen, som også er holdets benjamin på blot 53 år, bryder dog ind med en hurtig bemærkning:

- Jo jo, men netværk eller ej, så vil vi altså stadig vinde hver gang!

Læs mere

Læs artiklen i sin fulde udstrækning i fodboldmagasinet, Jysk Fodbold. Du kan læse hele magasinet med mange flere jyske klubhistorier direkte på din pc eller downloade til tablet/smartphone og fordybe dig i det, når du har tid.

Log ind